Skip to main content

Ισπανία: Τέλος της υποχρεωτικής διάθεσης των αθλητών στις Εθνικές;

Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τους βουλευτές, θα επεξεργαστεί περαιτέρω και θα υποβληθεί στη συζήτηση της Γερουσίας

Στην Ισπανία, το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο που αποσκοπεί στον τερματισμό της υποχρέωσης των Ισπανών αθλητών να ανταποκρίνονται σε κλήσεις από τις αντίστοιχες Εθνικές ομάδες, ανεξάρτητα από το άθλημα.

Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε από το Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), το παλαιότερο πολιτικό κόμμα στην Καταλονία, συγκέντρωσε 177 ψήφους υπέρ και 169 κατά.

Η ισπανική αθλητική νομοθεσία καθιερώνει την υποχρέωση για όλους τους αθλητές να παρευρίσκονται στις κλήσεις των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων, όταν καλούνται και ορίζει ότι η παράλειψη συμμετοχής στις κλήσεις της Εθνικής ομάδας συνιστά «πολύ σοβαρό» αδίκημα.

Τα πιθανά πρόστιμα κυμαίνονται από 3.000 έως 30.000 ευρώ, ενώ οι «ανυπάκουοι» αθλητές μπορεί ακόμη και να χάσουν την άδειά τους για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Για το ERC, η παρουσία οποιουδήποτε αθλητή πρέπει να πάψει να θεωρείται καθήκον ή υποχρέωση, όπως ορίζεται στα άρθρα 22 και 23 του αθλητικού νόμου για τα «δικαιώματα και υποχρεώσεις των αθλητών». Γι΄ αυτό, το καταλανικό κόμμα προτείνει να αναγνωριστεί «ως δικαίωμα» η παρουσία ενός αθλητή στην Εθνική.

Αυτή η πρωτοβουλία της Esquerra Republicana de Catalunya εμπνεύστηκε από τα παράπονα ορισμένων από τις παίκτριες της «Λα Ρόχα», οι οποίες μετάνιωσαν που αναγκάστηκαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Μόντσε Τομέ τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι περισσότερες απ΄ αυτές δεν ήθελαν.

Οι ποδοσφαιρίστριες της πρωταθλήτριας κόσμου στο εφετινό Μουντιάλ της Αυστραλίας/Νέας Ζηλανδίας είχαν ζητήσει εκείνη την περίοδο βαθιές αλλαγές εντός της ομοσπονδίας (RFEF), συγκλονισμένες από την υπόθεση Ρουμπιάλες.

Ο πρώην πρόεδρος της RFEF, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί, φίλησε στο στόμα την παίκτρια Τζένιφερ Ερμόσο κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για τον παγκόσμιο τίτλο της Ισπανίας στις 20 Αυγούστου, στο Σίδνεϊ.

Το κείμενο του νόμου είχε λάβει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης να συζητηθεί και να υποβληθεί στο κατώτερο (αλλά κατεξοχήν) σώμα του κοινοβουλίου, όπως προβλέπει το ισπανικό σύνταγμα. Η ψήφιση του νόμου από το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στη νομοθετική διαδικασία.

Μετά την έγκριση από τους βουλευτές, το κείμενο θα συνεχίσει την επεξεργασία του στην επιτροπή προτού υποβληθεί στη συζήτηση της Γερουσίας, η οποία, εντός δύο μηνών, μπορεί να ασκήσει βέτο, με απόλυτη πλειοψηφία, ή να το τροποποιήσει.