Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: «Μεγαλύτερη πρόσβαση σε αθλητικές εκδηλώσεις ροής αλλά με εκτίμηση του αντίκτυπου»

Απαιτείται πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων της επέκτασης των κανόνων στον οπτικοακουστικό τομέα, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ναι στην επέκταση της άρσης του γεωγραφικού αποκλεισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο για οπτικοακουστικό περιεχόμενο, αλλά ο αντίκτυπος αυτής της επιλογής πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά: αυτό εξήγησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανακοίνωσή του, μετά τη σημερινή ψηφοφορία των βουλευτών.

«Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισαν την ανάγκη επαναξιολόγησης των κανόνων της ΕΕ σχετικά με το γεωγραφικό αποκλεισμό, ιδίως υπό το φως του ραγδαίου ψηφιακού μετασχηματισμού και της αύξησης των ηλεκτρονικών αγορών τα τελευταία χρόνια.

Οι ισχύοντες κανόνες επιτρέπουν στους καταναλωτές να ψωνίζουν διαδικτυακά και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες χωρίς διασυνοριακούς περιορισμούς, ωστόσο οι βουλευτές πιστεύουν ότι πρέπει να επιβληθούν πλήρως και ότι τα εναπομείναντα εμπόδια πρέπει να αρθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Καθώς οι ισχύοντες κανόνες δεν ισχύουν για συγκεκριμένες ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρουν περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα (όπως ηλεκτρονικά βιβλία, μουσική, λογισμικό και διαδικτυακά παιχνίδια), τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζουν τα πιθανά οφέλη από τη συμπερίληψή τους στους κανόνες της ΕΕ, εφόσον η υπηρεσία έχει τα απαραίτητα δικαιώματα για τις σχετικές περιοχές».

«Απαντώντας στις περιορισμένες βελτιώσεις στη διασυνοριακή πρόσβαση σε διαδικτυακούς καταλόγους οπτικοακουστικού περιεχομένου και ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων, τα μέλη του Κοινοβουλίου υπογραμμίζουν τη σημασία του εκσυγχρονισμού του οπτικοακουστικού τομέα για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των καταναλωτών όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, την προσβασιμότητα, την ευελιξία και την ποιότητα του περιεχομένου». 

«Τα μέλη του Κοινοβουλίου θέλουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα διασυνοριακών καταλόγων και διασυνοριακή πρόσβαση και διαθεσιμότητα αθλητικών εκδηλώσεων μέσω υπηρεσιών ροής. Ζητούν συγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να αξιολογήσουν προσεκτικά όλες τις επιλογές για τη μείωση της εξάπλωσης των άδικων και μεροληπτικών φραγμών γεωγραφικού αποκλεισμού, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον πιθανό αντίκτυπο στα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα και στη χρηματοδότηση δημιουργικών βιομηχανιών».

«Τα μέλη του Κοινοβουλίου υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι η επέκταση του πεδίου εφαρμογής των κανόνων στον οπτικοακουστικό τομέα θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια εσόδων, θα απειλούσε τις επενδύσεις σε νέο περιεχόμενο, θα μείωνε την πολιτιστική ποικιλομορφία του περιεχομένου και θα μείωνε τα κανάλια διανομής, αυξάνοντας τελικά τις τιμές για τους καταναλωτές».

«Τα μέλη του Κοινοβουλίου λένε ότι χρειάζεται μια πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων της επέκτασης των κανόνων στον οπτικοακουστικό τομέα. Υποστηρίζουν επίσης μια ρεαλιστική περίοδο προσαρμογής του οπτικοακουστικού τομέα και διασφάλισης της διατήρησης της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της ποιότητας του περιεχομένου», καταλήγει η ανακοίνωση.