Skip to main content

Η Βραζιλία προετοιμάζεται για το ύστατο «χαίρε» στον Πελέ

REUTERS/Diego Vara

Το τελευταίο αντίο θα ειπωθεί στο γήπεδο της Καλδέιρα όπου ξεκίνησε ο θρύλος του, παρουσία του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο αλλά όχι και του Νεϊμάρ.

Η Βραζιλία και ο κόσμος ετοιμάζονται για το τελευταίο αντίο σε μια προσωπικότητα που έχει ήδη μπει στην Ιστορία. Το θέατρο των αφιερωμάτων θα είναι το Σάντος, μια πόλη περίπου 500.000 κατοίκων στην πολιτεία του Σάο Πάολο όπου o Πελέ έφτασε πιτσιρικάς, πριν γίνει διάσημος σε όλο τον πλανήτη, εντός κι εκτός γηπέδων.

Το θέατρο αυτού του τελευταίου χαιρετισμού θα είναι το στάδιο που επίσημα ονομάζεται Ουρμπάνο Καλδέιρα, αλλά είναι περισσότερο γνωστό στους αθλητές ως Βίλα Μπελμίρο. Ένα αίτημα που κατατέθηκε από τον ίδιο τον Πελέ και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από την οικογένειά του.

Στον αγωνιστικό χώρο έχουν στηθεί δύο σκηνές. Μία που προορίζεται για την οικογένεια και τους πιο κοντινούς στον Πελέ, δίπλα στο φέρετρο του παγκόσμιου πρωταθλητή, ακριβώς στο κέντρο του γηπέδου κι άλλη μία για τους VIP και τις Αρχές.

Η άφιξη του φέρετρου στη Σάντος έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας (2/1), απευθείας από το νοσοκομείο Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Σάο Πάολο, όπου ο «Βασιλιάς» εγκατέλειψε τα εγκόσμια στις 29 Δεκεμβρίου.

Η νεκρική πορεία

Η διαδρομή θα καλυφθεί οδικώς με τη συνοδεία της Στρατιωτικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Μετά την αγρυπνία στη Βίλα Μπελμίρο, η νεκρική πομπή θα πραγματοποιήσει ένα πέρασμα στο Σάντος. Στο δρόμο, το φέρετρο θα περάσει μπροστά από την κατοικία της Σελέστε, της μητέρας του Πελέ, η οποία είναι 100 ετών.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από το ESPN με τη Μαρία Λουσία, την αδερφή του Πελέ, έγινε γνωστό ότι τα θλιβερά νέα δεν είχαν ακόμη κοινοποιηθεί στη μητέρα του πρωταθλητή. Μετά την αγρυπνία, ο Πελέ θα ταφεί στο νεκροταφείο Μεμόριαλ Ακροπόλ Εκουμένικα, κι εκεί θα μπορούν να παρευρεθούν μόνο οι στενότεροι συγγενείς.

Ο ίδιος ο Πελέ επέλεξε να ταφεί εκεί, από όπου φαίνεται από ψηλά η Βίλα Μπελμίρο. Θα ξεκουραστεί στο ένατο επίπεδο, φόρος τιμής στον πατέρα του Ντοντίνιο που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγο καιρό και ο οποίος είχε φορέσει τη φανέλα με το νούμερο εννέα, ως σέντερ φορ.

Λούλα και Ινφαντίνο στη Βίλα Μπελμίρο

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, τηλεφώνησε στον Εντνάλντο Ροντρίγκες, πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας (CBF), για να επιβεβαιώσει το ταξίδι του στη Βραζιλία για την κηδεία.

Και οι δύο θα βρίσκονται στη Βίλα Μπελμίρο, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της Νοτιοαμερικανικής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας (CONMEBOL), Αλεχάντρο Ντομίνγκες.

Υποτίθεται επίσης η παρουσία του Λούλα, του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Δημοκρατίας της Βραζιλίας, ενώ από την Παρί Σεν Ζερμέν διέρρευσε η είδηση ​​ότι ο Νεϊμάρ δεν θα μπορέσει να παραστεί, λόγω των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει με το σύλλογο.

Ο Βραζιλιάνος διεθνής είχε προσπαθήσει να επισκεφτεί τον Πελέ στο νοσοκομείο όταν πήγε στη Βραζιλία μετά το Μουντιάλ του Κατάρ αλλά δεν κατέστη δυνατό, παρά τις επαφές που είχε εκείνες τις μέρες με την οικογένεια του «μαύρου διαμαντιού».

Ως γνωστό, το ταλέντο και των δύο, μάλιστα, άνθισε στη Σάντος. Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, ο Νεϊμάρ δημοσίευσε ένα αφιέρωμα στον Πελέ στα κοινωνικά του δίκτυα.

Ο σταρ άλλαξε επίσης τη φωτογραφία του προφίλ του σε χρυσό στέμμα με μαύρο φόντο, επίσης προς τιμήν του μεγάλου πρωταθλητή, προς τιμήν του «Βασιλιά» του ποδοσφαίρου.

naftemporiki.gr