Πριν από τρία χρόνια, κατά την άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους, η KPMG Football Benchmark – τμήμα της ολλανδικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα των στρατηγικών συμβούλων – αξιολόγησε τα πιθανά οφέλη που θα είχε η ομάδα της Γιουβέντους από την απόκτηση του τότε άσου της Ρεάλ Μαδρίτης.
Σήμερα, με την περιπέτεια του Πορτογάλου στο Τορίνο να έχει ολοκληρωθεί, η KPMG προσπάθησε να υπολογίσει το τελικό υπόλοιπο της επένδυσης, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το σημαντικό αντίκτυπο της έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό, στον ισολογισμό της εταιρείας.
Το καλοκαίρι του 2018 – θυμάται η ελεγκτική εταιρεία – η Γιουβέντους αγόρασε τον Ρονάλντο για το ποσό των 116 εκατομμυρίων ευρώ, το υψηλότερο που πληρώθηκε ποτέ από έναν ιταλικό σύλλογο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την ετήσια απόσβεση 29 εκατομμυρίων ευρώ, ως αποτέλεσμα του τετραετούς συμβολαίου του.
Από την πλευρά του ο Ρονάλντο λάμβανε ετήσιο καθαρό μισθό 31 εκ. ευρώ, έναντι ακαθάριστων 57 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, μεταξύ μισθού και απόσβεσης, η «Γιούβε» είχε συνολικό ετήσιο κόστος 86 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τον Πορτογάλο, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 22% των συνολικών λειτουργικών εσόδων που «φορτώθηκε» ο σύλλογος κατά την άφιξή του (400 εκατομμύρια ευρώ τη σεζόν 2017-18).
Το συνολικό κόστος της Γιουβέντους μέχρι την ημερομηνία αποχώρησής του ήταν 272 εκατομμύρια για τρεις σεζόν. Η εξοικονόμηση 86 εκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2021-22 αντιπροσωπεύει μια ανάσα οικονομικής δροσιάς για το σύλλογο, που αναμένει ζημία άνω των 190 εκατομμυρίων για τη σεζόν 2020-21.
Όσον αφορά τον αντίκτυπο στα έσοδα, σύμφωνα πάντοτε με την KPMG: εκείνα του γηπέδου αυξήθηκαν κατά 25% την πρώτη σεζόν του Πορτογάλου στο στάδιο Allianz και συγκεκριμένα από 57,2 εκατομμύρια ευρώ το 2017-18 σε 71,5 εκατομμύρια ευρώ το 2018-19.
Από την άποψη των τηλεοπτικών δεν έχουν προκύψει συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς η Serie A πούλησε συλλογικά τα δικαιώματά της για την περίοδο 2018-2021, λίγες εβδομάδες πριν από την άφιξη του Ρονάλντο, χωρίς επομένως να είναι σε θέση να συγκεντρώσει κάθε είδους ώθηση στις διαπραγματεύσεις της.
Δεν αποτελεί έκπληξη, ωστόσο, το γεγονός ότι τα εμπορικά έσοδα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση, στο 30%, από 142,6 εκατομμύρια ευρώ το 2017-18 σε 185,4 εκατομμύρια ευρώ το 2018-19.
Τα έσοδα από εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 58% σε ετήσια βάση το 2018-19 φθάνοντας τα 44 εκατομμύρια ευρώ, πριν μειωθούν στα 32 εκατομμύρια ευρώ το 2019-20 λόγω των περιορισμών στις πωλήσεις και τις εμπορικές δραστηριότητες ελέω COVID-19.
Η εμπορική αναμόρφωση του συλλόγου είναι ακόμη πιο εμφανής όταν συγκρίνεται η αξία της φανέλας πριν και μετά την απόκτηση του Ρονάλντο: 40 εκατομμύρια ευρώ έναντι 101 εκατομμυρίων. Συγκεκριμένα, η Γιούβε υπέγραψε συμβόλαιο 45 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως με την Jeep και 51 εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν με την Adidas.
Ένας άλλος καλός δείκτης είναι η ανάπτυξη της παγκόσμιας ψηφιακής βάσης θαυμαστών της ομάδας. Ο CR7, στην πραγματικότητα, βοήθησε το σύλλογο να διπλασιάσει τους οπαδούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του χρόνου του στο Τορίνο.
Συγκεκριμένα, στις 9 Ιουλίου 2018, ημέρα πριν από την υπογραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο σύλλογος είχε περίπου 50,4 εκατομμύρια οπαδούς στις κύριες πλατφόρμες, ενώ τρία χρόνια αργότερα η «Γηραιά Κυρία» καμάρωνε για τους σχεδόν 109 εκατομμύρια ακόλουθούς της.
Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 25% μετά την πρώτη σεζόν του Ρονάλντο, αλλά το ξέσπασμα της πανδημίας έθεσε σε κίνδυνο τα μελλοντικά σχέδια. Αυτή η στρατηγική υποστηρίχθηκε κυρίως από ένα ομόλογο 175 εκατομμυρίων ευρώ, που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 και μια αύξηση κεφαλαίου 300 εκατομμυρίων ευρώ, που οριστικοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020, λίγο πριν την επιδημία.
Ο κύριος στόχος αυτών των ενέσεων ρευστότητας ήταν η περαιτέρω υποστήριξη της επέκτασης του συλλόγου σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά πάνω απ΄ όλα αποδείχθηκαν σωτήρια για τις απώλειες που υπέστη από την πανδημία.
Τέλος, η KPMG ανάλυσε τον αντίκτυπο του Ρονάλντο σε αθλητικό επίπεδο, υπενθυμίζοντας ότι ένας από τους κύριους λόγους για την άφιξή του ήταν να επιτρέψει στο σύλλογο να φέρει το Champions League πίσω στο Τορίνο. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή πορεία της «βέκια σινιόρα» με τον Ρονάλντο ήταν χειρότερη από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια χωρίς αυτόν.
Τις τελευταίες τρεις σεζόν η Γιουβέντους αποκλείστηκε στα προημιτελικά μία φορά και στη φάση των «16» δύο φορές, από ομάδες χαμηλότερου επιπέδου όπως ο Άγιαξ, η Λιόν και η Πόρτο. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να ειπωθεί ότι ο Ρονάλντο δεν έχασε τη συμβολή του, αφού ήταν ο σκόρερ των 7 από τα 11 γκολ που σημείωσαν οι «μπιανκονέρι» σε αυτές τις νοκ άουτ φάσεις.