Τα pushback σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η καταδίκη του ακροδεξιού δολοφόνου του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Λίμπκε και ένα γκράφιτι στη Μαδρίτη που προκαλεί πολιτικές έριδες, στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.
H Süddeutsche Zeitung γράφει για την κριτική που ασκεί ο ΟΗΕ στην ΕΕ αναφορικά με τα παράνομα pushback από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες: «Αυτή η παρέμβαση δεν είναι καινούργια, θα πρέπει ωστόσο οι Ευρωπαίοι να ντρέπονται. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη της ΕΕ αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες και κυρίως τα pushback (…) Δεν αμφισβητείται ότι πρόκειται για μια “συστηματική πρακτική”: οι Έλληνες αναγκάζουν τα σκάφη να επιστρέψουν την Τουρκία, οι Κροάτες ξυλοκοπούν τους ανθρώπους για να επιστρέψουν στη Βοσνία χωρίς να εξετάζουν τα αιτήματά τους κατά περίπτωση. Ωστόσο, το δικαίωμα ασύλου δεν πρέπει να ανασταλεί – η πανδημία δεν αποτελεί πλέον δικαιολογία για τις συνθήκες στους καταυλισμούς προσφύγων στη Λίπα ή τη Λέσβο. Εάν η ΕΕ θέλει να παραμείνει αξιόπιστη στον υπόλοιπο κόσμο και να προωθήσει εσωτερικά το κράτος δικαίου, τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά από κράτη που δεν βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα. Στην Ουγγαρία, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει δεκάδες χιλιάδες pushback από το 2016. Από αυτή την άποψη, είναι επιβεβλημένο ότι οργανισμός προστασίας των συνόρων Frontex αναστέλλει πλέον τη λειτουργία του στην Ουγγαρία».
Ο ακροδεξιός δολοφόνος
Πληθώρα δημοσιευμάτων για την καταδίκη του ακροδεξιού δολοφόνου του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λίμπκε. Η Neue Osnabrücker Zeitung σχολιάζει: «Η δολοφονία του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λίμπκε ήταν μια πράξη ακροδεξιάς τρομοκρατίας που είχε ως στόχο τη δημοκρατία. Τώρα η δίκη του νεοναζί Στέφαν Ερνστ τελείωσε με μια απόφαση που ήταν απολύτως λογική παρά τη σκληρότητά της. Ωστόσο, εάν ένας φανατικός κλείστηκε στη φυλακή, δεν εξαλείφεται ο κίνδυνος που πηγάζει από όλους τους άλλους νεοναζί και τους συμπαθούντες. Μόνο το 2019, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος μέτρησε περισσότερα από 22.300 εγκλήματα με ακροδεξιό υπόβαθρο. Είναι ανησυχητικό ότι το μίσος, ο θυμός και οι απόπειρες εκφοβισμού εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι στην ημερήσια ατζέντα εναντίον των πολιτικών. Η κοινωνία πρέπει να επαγρυπνεί και ο καθένας από εμάς».
Μια τοιχογραφία που διχάζει τη Μαδρίτη
Με ένα διαφορετικό άρθρο ασχολείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Σε μια συνοικία της Μαδρίτης, το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Vox προσπάθησε να αφαιρέσει μια τοιχογραφία που απεικονίζει μεγάλες γυναίκες από την παγκόσμια ιστορία» σημειώνει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Η διαμάχη για μια τοιχογραφία στη Μαδρίτη έχει διχάσει την Ισπανία. Την περασμένη εβδομάδα, πολιτικοί της πόλης από το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Vox, με ψήφους από το δεξιό φιλελεύθερο Ciudadanos και το συντηρητικό Partido Popular, αποφάσισαν να αφαιρέσουν το σχέδιο που ψηφίστηκε πριν από τρία χρόνια ομόφωνα να γίνει στον τοίχο του αθλητικού κέντρου στη συνοικία Σιουντάτ Λινεάλ. Οι πολιτικοί από το Vox στη Μαδρίτη υποστήριξαν ότι δεν ταιριάζουν οι κεφαλές των διάσημων γυναικών διότι ο συμβολισμός είναι πολύ πολιτικός».
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις διαδηλώσεις των γυναικών που ακολούθησαν και τη διαδικτυακή συμπαράσταση με χιλιάδες υπογραφές που είχαν σαν αποτέλεσμα να καταφέρουν ανατρέψουν την απόφαση. «Εάν οι ακροδεξιοί ήταν πιο έξυπνοι δεν θα υποτιμούσαν τις Ισπανίδες» καταλήγει το άρθρο.