Skip to main content

Εικοσιτετράωρη απεργία και στα ΜΜΕ την Τετάρτη

Την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων ενώσεων στον χώρο του Τύπου.

«Λέμε ‘όχι’ στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θίγει τον στενό πυρήνα των ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Αντιδρούμε ενάντια στις αντεργατικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο, που προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή και σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις που υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα δ.σ. των ενώσεων στον χώρο του Τύπου.

Όπως σημειώνουν, «η αδρανοποίηση και ουσιαστικά απαξίωση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών (ΟΜΕΔ) καθώς και οι δυσμενείς μεταβολές που επιφέρονται για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την υπογραφή, την εφαρμογή, την υποχρεωτικότητα και επεκτασιμότητα των ΣΣΕ είναι μερικοί μόνο από τους εμφανείς κινδύνους του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Σύμφωνα με τις ενώσεις, «με το νομοσχέδιο ενισχύονται επίσης οι ελαστικές σχέσεις εργασίας: προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με τη δεύτερη να υπολογίζεται με βάση τον ετήσιο χρόνο εργασίας».

«Προβλέπεται επίσης υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, καθώς και ‘ρήτρα εξαίρεσης’ από την κλαδική σύμβαση για επιχειρήσεις υπό το πρόσχημα των ‘οικονομικών δυσκολιών’», ενώ όπως τονίζουν, «εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, στις οποίες ‘νόμιμα’ θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές».

Το νομοσχέδιο, καταλήγει η ανακοίνωση, «δεν αφήνει αλώβητο και το δικαίωμα στην απεργία, καθώς προωθείται  η υποχρεωτική παρουσία στη Γενική Συνέλευση ενός σωματείου του 50% + 1 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών, προκειμένου να είναι έγκυρη η απόφαση για απεργία».