Skip to main content

Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση βλέπει προσπάθεια πολιτικής αναταραχής, η αντιπολίτευση λάθη

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σενάρια πολιτικής αναταραχής τόσο εντός συνόρων με αφορμή τις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό και τις κινητοποιήσεις των αγροτών όσο και εκτός συνόρων με αφορμή τις πιέσεις για το προσφυγικό, βλέπει η κυβέρνηση.

Οι σημερινές μάλιστα αναφορές της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγα Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «διαβλέπουμε κάποιους να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν, να εκμεταλλευτούν ακόμη και τις αγροτικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κλίμα αποσταθεροποίησης, φόβου, τρόμου», σε συνδυασμό με τις σημερινές συναντήσεις του κ. Τσίπρα κυρίως με τη Φώφη Γεννηματά και δευτερευόντως με τον Φώτη Κουβέλη αναζωπύρωσαν και τη συζήτηση περί οικουμενικής ή μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας από την παρούσα βουλή.

Στα σενάρια αυτά τοποθετήθηκε άμεσα η κ. Γεροβασίλη λέγοντας ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για την αλλαγή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Είναι άλλο πράγμα να ζητάμε συναίνεση στην κυβερνητική πλειοψηφία την οποία επιδιώκουμε και άλλο ή διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας την οποία δεν επιδιώκουμε. Ή κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή και συμπαγής».

Άμεση ήταν η αντίδραση και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διά στόματος των δύο αντιπροέδρων του κόμματος. Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84, εκτίμησε ότι η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από τους δανειστές «είναι πάρα πολύ μεγάλη και δεν βλέπω πώς μπορεί να γεφυρωθεί. Και αν γεφυρωθεί, όπως συνήθως συμβαίνει, με τα 8 εκ των 10 υπέρ των δανειστών, πιστεύω ότι η Βουλή πολύ δύσκολα θα μπορεί να υποστηρίξει τις σχετικές συμφωνίες».

Παράλληλα τάχθηκε κατά της οικουμενικής κυβέρνησης λέγοντας ότι «Το θέμα δεν είναι να πούμε “είμαστε όλοι μαζί και αγαπημένοι”, αλλά να αποφασίσουμε ποια πολιτική θέλουμε».

Πιο σκληρός ήταν ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι η Ν.Δ. «θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά δεν θα γίνουμε πλυντήριο των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα διαμαρτυρίας που βρέθηκε στην κυβέρνηση και τώρα κοιτάζει δεξιά και αριστερά και δεν ξέρει πώς να προχωρήσει… Αφού τα πιστεύεις τα μέτρα, εφάρμοσε τα, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιο σαφής ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβέρνηση αν έχει στοιχεία «ότι υπάρχει προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από το εσωτερικό και το εξωτερικό» να τα καταθέσει”, «διαφορετικά», όπως είπε, «θα πρόκειται είτε για απόπειρα συκοφαντίας του αγροτικού κόσμου, είτε για συνωμοσιολογία, που επιστρατεύει μπροστά στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ απάντησε επί της ουσίας στην κυβερνητική ρητορική κάνοντας λόγο «για ρεσιτάλ ψευδών ισχυρισμών ως προς το ασφαλιστικ»ό, του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και έδωσε στη δημοσιότητα τα κατά τη γνώμη του «6 ψεύδη], του υπουργού.

Παράλληλα σημείωσε ότι «η δυσχερέστατη θέση στην οποία λόγω των απαράδεκτων προτάσεών του έχει περιέλθει, δεν αποτελεί άλλοθι στην προσπάθειά του να παραπλανήσει συνειδητά την κοινή γνώμη».

Από εκεί και μετά στο Μαξίμου δηλώνουν ότι η συναίνεση της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον όσον αφορά στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης «είναι σημαντική για την πορεία και την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς» και επ’ ουδενί δεν σχετίζεται με την κυβερνητική πλειοψηφία ή πολύ περισσότερο με την διαμόρφωση μιας καινούργιας πλειοψηφίας από την παρούσα βουλή.

Από εκεί και μετά, λένε κυβερνητικά στελέχη, «δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού αυτήν την περίοδο και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει θέμα εκλογών».