Skip to main content

Λέσβος: Οκτώ αιτήματα από τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου προς τον υπουργό Μετανάστευσης

Σειρά επαφών και συσκέψεων, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, είχε το τελευταίο 24ωρο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Σήμερα, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, συγκλήθηκε σύσκεψη με τους αρχηγούς των παρατάξεων, στην οποία κλήθηκε και παραβρέθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Παρόντες ήταν οι Πόπη Πρωτογεράκη Γόμου («Εμείς για το Αιγαίο»), Παναγιώτης Χριστόφας («Τολμάμε για το Β. Αιγαίο»), Στράτος Γεωργούλας («Ο Άλλος Δρόμος», Αγλαΐα Κυρίτση (Λαϊκή Συσπείρωση ), με τηλεδιάσκεψη από τη Χίο ο Γιάννης Σπιλάνης («Συμπαράταξη Πολιτών»), ο αντιπεριφερειάρχης Μεταναστευτικής Κρίσης Δημήτρης Κουρσουμπάς, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Κουφέλος, ο εκτελεστικός γραμματέας Απόστολος Αλατζάς και οι ειδικοί σύμβουλοι Μιχάλης Πολυπαθέλλης, Μιχάλης Ταμβακέλλης και Γεώργιος Σίμος. Μετά από ενημέρωση που έγινε από τον κ. Μηταράκη για τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη Λέσβο, ακολούθησαν ερωτήσεις από πλευράς των αρχηγών των παρατάξεων προς τον υπουργό.

Ο περιφερειάρχης στην παρέμβαση του εξέφρασε κατ’ αρχάς τις ευχαριστίες του προς τα Σώματα Ασφαλείας για το έργο που επιτελούν όλη αυτή την περίοδο, αλλά και προς τους υπουργούς που βρίσκονται στο νησί και προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Αναφερόμενος στις επισκέψεις των εκπροσώπων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, επισήμανε ότι ουδείς επεδίωξε να έχει συνάντηση με την περιφέρεια Β. Αιγαίου. Τόνισε δε για πολλοστή φορά ότι ζητεί την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και εμμένει στην αρχική του θέση για καμία δομή.

Ο κ. Μουτζούρης ζήτησε από τον κ. Μηταράκη: 

⦁ Να συνεχιστεί η φύλαξη των συνόρων, όπως γίνεται επιτυχώς τους τελευταίους μήνες. 

⦁ Να  αποκατασταθεί άμεσα η εδαφική συνέχεια της Λέσβου προς την πλευρά βορείως της Μυτιλήνης και να ανοίξουν οι οδοί που διέρχονται από το Μαυροβούνι και περιμετρικά του. Να αποζημιωθούν οι πληγείσες επιχειρήσεις.

⦁ Να πιέσει η κυβέρνηση με κάθε μέσο προκειμένου να πείσει τους ευρωπαϊκούς εταίρους να δεχθούν αριθμό μεταναστών από τη Μόρια.

⦁ Οι άνω των 1.000 πρόσφυγες που έχουν ήδη καταγραφεί και ελεγχθεί υγειονομικά να επιβιβαστούν σε πλοία και να μεταφερθούν εκτός Λέσβου.

⦁ Να συνεχιστεί η τακτική της συνεχούς μεταφοράς καθημερινώς αριθμού διαμενόντων στις δομές του νησιού.

⦁ Να διασφαλιστεί ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, όπως δήλωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα έχουν μεταφερθεί εκτός Λέσβου περί τις 6.000 άτομα και το σύνολο έως το Πάσχα 2021 και να συντομευθούν οι χρόνοι.

⦁ Να δεσμευθεί ότι ο καταυλισμός  στο Μαυροβούνι είναι προσωρινός. 

⦁ Να υπάρξει βοήθεια από τη πλευρά του υπουργού για να παρακαμφθούν τα εμπόδια που εγείρονται, ώστε αμέσως μετά την κατάργηση αυτού του προσωρινού καταυλισμού να ολοκληρωθεί η δημιουργία του νέου επιβατηγού λιμένα του νησιού, στο συγκεκριμένο σημείο που έχει επιλεγεί από τους τοπικούς φορείς. 

Χθες, ο περιφερειάρχης συναντήθηκε στην Αθήνα με στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία ενημέρωσε για τη δραματική, όπως είπε, κατάσταση που επικρατεί και ζήτησε άμεση παρέμβαση, προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία και να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Επίσης, ζήτησε την απόσυρση από τη «Διαύγεια» της δέσμευσης ποσού για τη ενοικίαση χώρων στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ) για 5 έτη.

Το απόγευμα της Τετάρτης συγκάλεσε σύσκεψη με την παρουσία των δύο δημάρχων του νησιού, Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, με τους οποίους συζήτησαν τρόπους αντίδρασης και κινητοποιήσεων που θα αποφασιστούν από τα συλλογικά τους όργανα τις επόμενες ώρες. Η πρόταση του κ. Μουτζούρη για γενική απεργία δεν έγινε αποδεκτή από τους φορείς. Για την κατά τη γνώμη του «απαραίτητη κινητοποίηση του λεσβιακού λαού», ο κ. Μουτζούρης επιφυλάχθηκε να μιλήσει στο περιφερειακό συμβούλιο.