Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς

«Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama Papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας, της διαφθοράς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην υπόθεση της Novartis.

Μιλώντας στο 9ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Πάτρα, την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «είναι εγκληματικά υποκριτικό πολιτικοί άνδρες από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες».

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ως κυβέρνηση «και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις», ωστόσο, όπως τόνισε,  «το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό κι από τον ξάστερο ουρανό». Είπε επίσης ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε για την πατρίδα, όλοι μας, είναι να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με τις συνήθειες του χθες. Να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν».

Τόνισε ότι «αν χρειάζεται σήμερα κάτι η πατρίδα, είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος πατριωτισμός, που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής». Όπως τόνισε, «ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής κατά την έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής, έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας και πάνω από όλα τιμιότητας».

Επικαλέστηκε, δε, σχετική αναφορά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου: «Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας».

«Μπορούμε να προσβλέπουμε σε σταδιακή μείωση της φορολογίας»

Για τη δυνατότητα να «προσβλέπουμε σε μία πιο ισορροπημένη σχέση του πολίτη με το κράτος, στη σταδιακή μείωση της φορολογίας, στην αύξηση των συντάξεων, στην αποκατάσταση των εργασιακών συνθηκών που επιβλήθηκαν στην αρχή των μνημονίων, στην αύξηση των επενδύσεων» έκανε εξάλλου λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 9ου περιφερειακού συνεδρίου στην Πάτρα. Όπως είπε η εμπιστοσύνη των αγορών αποκαθίσταται και βαδίζουμε στο οριστικό τέλος των μνημονίων.

Τόνισε ότι δεν είναι όμως αφελής και γνωρίζει καλά τις πραγματικές δυσκολίες που βρίσκονται ακόμα μπροστά, καθώς και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά. «Με επίγνωση των δυσκολιών και της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλουμε όλοι μας μπορώ να πω ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας» σημείωσε.

Αναφέρθηκε σε έναν δρόμο που βρίσκεται μπροστά και που άνοιξε με θυσίες και συμβιβασμούς και «που οδηγεί με σιγουριά σε ένα μέλλον πολύ καλύτερο», όπως είπε.

«Ξεκινά άμεσα η Πατρών – Πύργου»

Μιλώντας για τον ρόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχουν υπογραφεί αναμένεται να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

Σχετικά με το φυσικό αέριο, είπε ότι η Δημόσια Εταιρίεα Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος.

Για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου, επεσήμανε ότι αφαιρέθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά από τη Σύμβαση Παραχώρησης και τόνισε ότι το έργο ξεκινά άμεσα στο σύνολό του, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφορικά με το θέμα της διέλευσης του σιδηρόδρομου από τον Κεντρικό Αστικό ιστό της Πάτρας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη λύση η οποία προέκυψε μέσα από την διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, είπε ότι εντός του 2018 προκηρύσσεται διαγωνισμός Μελέτη Κατασκευή που περιλαμβάνει:

  • Από την οδό Κανελλοπούλου βυθισμένη διέλευση του τρένου με τη μέθοδο «cut and cover» μέχρι και τον Σταθμό του Αγίου Διονυσίου.
  • Οριστικές μελέτες για την υπόγεια διέλευση του τρένου από τον Άγιο Διονύσιο έως τον Άγιο Ανδρέα και σύνδεση με το νέο Λιμάνι στο ύψος της Πειραϊκής Πατραϊκής αλλά και με τη γραμμή προς Πύργο.
  • Στις μελέτες θα συμπεριλαμβάνονται και μελέτες για σύνδεση της γραμμής με τρένο τύπου Τραμ στις Δυτικές Συνοικίες της Πάτρας.
  • Το έργο προϋπολογίζεται στα 130 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την απόδοση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας «στον λαό της πόλης και στον Δήμο».

Για τη Λίμνη Καϊάφα, είπε ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής της. Σε πρώτη φάση, όπως σημείωσε, διατίθενται 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των δικτύων υποδομών της Λίμνης.

Ανέφερε επίσης ότι θα στηριχθεί ο Δήμος Αμαλιάδας για τη μετατροπή της Μόνιμης Έκθεσης Μπελογιάννη σε Μουσείο.