Skip to main content

Στην αντεπίθεση κατά των εκδοτών για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα το υπ. Παιδείας

Στην αντεπίθεση πέρασε το υπουργείο Παιδείας κατά του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ) για το ζήτημα που ανάκυψε με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για ωμό εκβιασμό σε βάρος του υπουργείου.

«Η χθεσινή απαράδεκτη και με εμφανή πολιτική στόχευση ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ- με την πλήρη υποστήριξη της ΝΔ- περί διακοπής της διανομής των συγγραμμάτων στους φοιτητές, δεν είναι παρά ένας ωμός εκβιασμός εννέα εκδοτικών οίκων που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων και εισπράττουν εδώ και χρόνια τη μερίδα του λέοντος  (50%) των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά ετησίως το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας σε σχετική του ανακοίνωση.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους φοιτητές ότι θα συνεχίσει τη δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων «χωρίς να υποκύψει στους πολιτικούς εκβιασμούς, τηρώντας παράλληλα τη νομιμότητα και τους κανόνες διαφάνειας τις οποίες προφανώς δεν θέλουν διάφοροι εκδότες».   

Ειδικότερα, σημειώνει πως οι εκδόσεις χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων συνεχίζονται καθημερινά και μέχρι χθες είχε πληρωθεί το ποσό των 11.992.828,97 ευρώ και προσθέτει: 

Η ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ εκδόθηκε δύο μέρες πριν από την αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου του με την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου.

Όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, διαχρονικά υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή, αφού ο όγκος των περίπου 2 εκατομμυρίων συγγραμμάτων που διανέμονται κάθε χρόνο με τα αντίστοιχα παραστατικά, δελτία αποστολής και τιμολόγια είναι τεράστιος.

Την περασμένη εβδομάδα η αντιπροσωπεία του ΣΕΕΒΙ, που συναντήθηκε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, απέρριψε συγκεκριμένες προτάσεις  του Υπουργείου που θα επίσπευδαν τις πληρωμές προκαλώντας εύλογες απορίες.

Στην ίδια συζήτηση, εκφράστηκαν από πλευράς υπηρεσιακών παραγόντων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τον έλεγχο των παραστατικών όπως λάθος τίτλοι – δυσκολία στην ταυτοποίηση, ελλιπή στοιχεία στα παραστατικά (τόπος προορισμού, ίδρυμα, ID κατάστασης ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης με διανομή) διαφορετικές εκδόσεις δηλωθέντων και τελικώς διανεμηθέντων συγγραμμάτων κ.λπ.

Παρόλα αυτά οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής μετά τον υποχρεωτικό έλεγχο που πρέπει να διενεργήσουν.