Skip to main content

Νομική ΑΠΘ: Μάθημα φορολογικής συνείδησης από την έδρα Jean Monnet

Eλεύθερο μάθημα με τίτλο «Φορολογική συνείδηση και φορολογική συμμόρφωση» διοργανώνει η έδρα Jean Monnet στη Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, της οποίας σκοπός είναι η εν γένει προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας και διδασκαλίας στα ζητήματα της φορολογικής πολιτικής και διοίκησης, που τοποθετούνται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Υπεύθυνη του μαθήματος είναι η επίκουρη καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και κάτοχος της έδρας Jean Monnet Κατερίνα Σαββαϊδου, ενώ μέλη της ομάδας είναι η υποψήφια μεταδιδάκτορας του ΑΠΘ, Δρ. Φορολογικού Δικαίου της Νομικής ΕΚΠΑ, ερευνήτρια της έδρας Jean Monnet Βασιλική Αθανασάκη και οι υποψήφιοι διδάκτορες του ΑΠΘ Θεοδότα Ρήμου και Αγγελική Σιδηροκαστρίτη.

Το μάθημα συνδιοργανώνεται με το Εργαστήριο Μελέτης για τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και το Οικονομικό Έγκλημα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, καθώς και με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ.), με το οποίο η έδρα Jean Monnet έχει συνάψει συνεργασία για τη διάδοση της φορολογικής συνείδησης μέσω σεμιναρίων, ημερίδων κλπ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση – με αφορμή την επιλογή της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση προκειμένου να συμμετάσχει στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τα ζητήματα της φορολογικής συνείδησης και συμμόρφωσης είναι ιδιαιτέρως επίκαιρα. Η ανάγκη βελτίωσης της φορολογικής συνείδησης είναι έντονη τα τελευταία χρόνια, καθώς, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης, παρατηρείται αύξηση της μη συμμόρφωσης των πολιτών με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς και επιδείνωση της φοροδιαφυγής. Με το μάθημα αυτό επιδιώκεται αφενός η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και τις επιπτώσεις του στην κοινωνία και ειδικά στην ζωή των νέων ανθρώπων και αφετέρου η δημιουργία φορολογικής συνείδησης.

Το μάθημα απευθύνεται τόσο σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές όσο και στους πολίτες γενικότερα. Οι διδάσκοντες προέρχονται από διάφορους χώρους, όπως ιδίως την πανεπιστημιακή κοινότητα, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κλπ. Οι διδάσκοντες προσεγγίζουν το ζήτημα της φορολογικής συνείδησης από διάφορες πτυχές, π.χ. νομικές, ηθικές, κοινωνιολογικές κλπ.

Τέλος, κατά την διάρκεια του κύκλου μαθημάτων θα διανεμηθεί ερωτηματολόγιο, με βάση το οποίο θα αντληθούν συμπεράσματα αναφορικά με τα ζητήματα της φορολογικής συνείδησης και συμμόρφωσης στην Ελλάδα, τα οποία θα αναλυθούν και θα δημοσιοποιηθούν από τους εμπλεκόμενους φορείς.