Τις συνέπειες από τη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων και μεταναστών εντός της πόλεως Σάμου τονίζει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, με επιστολή του προς υπουργούς.
Ειδικότερα, απευθυνόμενος στον υπ. Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τους αναπληρωτές υπουργούς Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, και Προστασίας του Πολίτη, Γιώργο Κουμουτσάκο, και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο, αναφέρεται στην ανάγκη κατεπείγουσας ενίσχυσης των δομών του δήμου σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα, σημειώνει ότι έχουν γίνει ενέργειες για κατεπείγουσα συνάντηση με αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να παρουσιαστούν, για άλλη μια φορά, οι πάγιες θέσεις του δήμου, σε σχέση με τα προβλήματα λειτουργίας του Κ.Υ.Τ. στην πόλη της Σάμου και την αναγκαιότητα άμεσης διακοπής της λειτουργίας του, με τον ταυτόχρονο μαζικό απεγκλωβισμό των μεταναστών-προσφύγων από το νησί.
Ο κ. Στάντζος υπογραμμίζει πως κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές που δέχεται το νησί τείνουν να λάβουν διαστάσεις που θυμίζουν την περίοδο 2015-2016, σημειώνοντας ότι «παρά το ότι οι αφίξεις λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία του νησιού, τις συνέπειες και το βάρος καλείται να αντιμετωπίσει αποκλειστικά ο δήμος Ανατολικής Σάμου και ειδικότερα η πρωτεύουσα του Νομού, η πόλη της Σάμου, στην οποία έχει δημιουργηθεί μια παραγκούπολη πάνω από την πόλη».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, που επικαλείται τα επίσημα στοιχεία, στην περιοχή του Κ.Υ.Τ., μέσα και γύρω από αυτό, «φιλοξενούνται» πάνω από 5.000 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, δηλαδή επτά φορές περισσότερα από τη δυναμικότητά του, η οποία ανέρχεται στα 750-800 άτομα. «Λαμβανομένου δε υπόψη του χρόνου που παραμένουν στο νησί, το Κέντρο μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να θεωρηθεί ως Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αφού ουσιαστικά εδώ και χρόνια λειτουργεί ως χώρος εγκλωβισμού και διαμονής» αναφέρει ο κ. Στάντζος, διευκρινίζοντας ότι στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι διαμένοντες σε ενοικιασμένες κατοικίες ή μικρές ξενοδοχειακές μονάδες στη μίσθωση των οποίων προβαίνουν «οι ανεξέλεγκτες, όσον αφορά στη δράση τους, Μ.Κ.Ο.» που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Σάμο».
«Σε κάθε περίπτωση, το ΚΥΤ Σάμου αποτελεί σήμερα την πιο κορεσμένη πανελλαδικά δομή, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι επιεικώς απαράδεκτες, ενόψει δε του επερχόμενου χειμώνα και της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, η κατάσταση θα λάβει δραματικές διαστάσεις, ενώ δεν χρειάζεται να αναλυθούν οι συνέπειες λειτουργίας του ΚΥΤ στο τουριστικό προϊόν της πόλης, το οποίο τείνει να αποτελέσει ανάμνηση προηγούμενων εποχών» προειδοποιεί ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.
Ο ίδιος τονίζει πως «η κατάσταση καθημερινά και με γεωμετρική πρόοδο λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού τόσο οι ροές, όσο και η κίνηση αυτού του πληθυσμού του Κ.Υ.Τ. εντός του οικιστικού ιστού της πόλης, είναι ανεξέλεγκτες. Λόγω δε της συμπεριφοράς πολλών εκ των μεταναστών/προσφύγων, η πρωτεύουσα του Νομού παρουσιάζει εικόνα τριτοκοσμικής χώρας».
Παράλληλα, σημειώνει πως «πέραν των αυξανόμενων περιστατικών παραβατικής συμπεριφοράς, βίαιων επεισοδίων μεταξύ των διαφορετικών φυλών και την υφιστάμενη επικινδυνότητα που η παρουσία τους εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία, και της υπέρμετρης επιβάρυνσης των υποδομών υγείας, αντιμετωπίζουμε και σοβαρό πρόβλημα με την αποκομιδή και διαχείριση των παραγόμενων απορριμμάτων, καθώς και την υδροδότηση-αποχέτευση της περιοχής», μετά τη διάσπαση του ενιαίου δήμου Σάμου, εξαιτίας της οποίας ο δήμος Ανατολικής Σάμου αποδυναμώθηκε τόσο σε επίπεδο προσωπικού και στελεχών, όσο και μηχανολογικού εξοπλισμού.
Κατά τον κ. Στάντζο, ο ενιαίος δήμος Σάμου, από το 2016, έχει απευθύνει συνολικά 22 έγγραφα αιτήματα για την ενίσχυσή του, τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και σε οικονομικούς πόρους, προκειμένου να ανταπεξέλθει «σε αυτή την έκτακτη και άκρως επικίνδυνη, από κοινωνικής και δημόσιας υγείας πλευράς κατάσταση, χωρίς να έχει υπάρξει ούτε μία έγγραφη, έστω και αρνητική απάντηση, ούτε από πλευράς εμπλεκομένων υπουργείων ή άλλων θεσμικών φορέων».
Ζητεί, τέλος, συγκεκριμένο εξοπλισμό και ενίσχυση σε προσωπικό, προκειμένου ο δήμος Ανατολικής Σάμου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη διαμορφωθείσα κατάσταση σχετικά με την αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων, να βελτιώσει την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πρωτεύουσα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Σάμου, που δέχεται τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.