Με τρεις πτήσεις τσάρτερ αναχωρούν σήμερα και αύριο από τη Λέσβο τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, που επλήγη από την πυρκαγιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, απόψε αναχωρούν από τη Λέσβο με πτήση 165 παιδιά, ενώ γύρω στις 10 το βράδυ θα απογειωθεί άλλο ένα αεροσκάφος με 160 παιδιά. Επίσης, αύριο το πρωί άλλη πτήση θα μεταφέρει το τρίτο γκρουπ 75 ασυνόδευτων παιδιών.
Όλες οι πτήσεις θα έχουν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.
Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορωνοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.
Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΟΜ εκφράζει την οδύνη του για την τραγική πυρκαγιά στη Μόρια κι εξηγεί ότι έχει επιστρατεύσει ομάδα εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων διερμηνέων, για να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό του ΔΟΜ στη Λέσβο και να υποστηρίξουν τις εργασίες εγκατάστασης σκηνών (mobile storage units), ως έκτακτο μέτρο στέγασης, σε συντονισμό με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Από την πλευρά του, για καταστροφή σε έναν περιορισμένο χώρο, «όπου διαμένουν επί χρόνια στοιβαγμένοι “κακήν κακώς” χιλιάδες άνθρωποι» και την οποία «σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια από το 2015 ως και “χθες” μπορούσε κανείς να προβλέψει» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αναφερόμενο στα γεγονότα της Μόριας.
Ο σύλλογος κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για ανεφάρμοστα σχέδια και εξαγγελίες, πολιτικά στελέχη, από το 2015 μέχρι σήμερα, χωρίς καμία εμπειρία και γνώση του μεταναστευτικού, καθώς και για «άθλια κατάσταση» και σε δομές της ενδοχώρας, όπως στον Ελαιώνα, τη Μαλακάσα, τον Σκαραμαγκά, το Πολύκαστρο και τα Διαβατά, «όπου ως άτυπα “κέντρα διερχομένων” στοιβάζουν πλήθος προσφύγων με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο».
Το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους στο ΚΥΤ της Μόριας και ζητεί τα ΚΥΤ και οι δομές να φιλοξενούν αριθμό ανθρώπων απολύτως σύμφωνα με τη χωρητικότητά τους. Επίσης, να μη μεταφερθεί κανείς από τη Μόρια μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού, εκτός από σοβαρές περιπτώσεις ευάλωτων, και τέλος να ακυρωθεί η αποσυμφόρηση της Μόριας όταν οδηγεί σε αναγκαστική συμφόρηση δομών στην ενδοχώρα. Ζητεί, τέλος, από τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα «σχεδιασμό ρεαλιστικό, που να σέβεται τους εργαζόμενους και να σέβεται τους κανόνες διεθνούς δικαίου για τους φιλοξενούμενους».
Πηγή: ΑΜΠΕ