Skip to main content

Ανεύθυνη η επιλογή πρόωρων εκλογών κατά τον Ν. Βούτση

Ανεύθυνη είναι κατά τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση η επιλογή της εκ νέου προσφυγής στις κάλπες, πριν κατατεθεί και υλοποιηθεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Επένδυση» ο κ. Βούτσης χαρακτηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία «συνεκτική», ωστόσο, αναγνωρίζει ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι επείγουσες και κατεπείγουσες διαδικασίες με τις οποίες κατατίθενται και ψηφίζονται νομοσχέδια στη Βουλή είναι «παθογένειες» που «αδυνατίζουν τη νομοθετική λειτουργία».

Θεωρεί θεμιτές τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για την «επιμονή ενός ιδιότυπου λαϊκισμού που θέλει την αδρανειακή συνέχιση ενός καθεστώτος φοροαπαλλαγής και φοροδιαφυγής».

Εμφανίζεται, ωστόσο, αισιόδοξος ότι η πλειονότητα όσων σήμερα θεωρούν ότι αδικούνται από τις προτάσεις της κυβέρνησης θα επιδράσει θετικά στο έργο της κυβέρνησης, ώστε τελικά να διατυπωθεί «μια ατζέντα αλλαγών και προτάσεων που θα ξεχωρίζουν την ήρα από το σιτάρι και θα οδηγούν σε μια πραγματική αναδιανομή εισοδημάτων και επιβαρύνσεων».

Όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Βούτσης επισημαίνει ότι «έχει ξεκινήσει επί της ουσίας μια δημόσια συζήτηση, η οποία κατατείνει στη μεγαλύτερη δυνατή αναλογικότητα» και ότι είναι μια επιλογή που «όποτε κι αν γίνει, δεν θα εγκυμονεί εκλογικούς αιφνιδιασμούς».

Σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Κεντροαριστεράς

Εξάλλου, αναφερόμενος στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά, ο κ. Βούτσης παραδέχεται ότι υπάρχει πεδίο για «επιμέρους συμπτώσεις» σε προγραμματικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

«Δεν υπάρχει, όμως πεδίο για επανασύσταση ενός ιδιαίτερου πόλου της Κεντροαριστεράς, γιατί το βάρος -από τη σύμπλευση σε ευρωπαϊκή κλίμακα και από την ταύτιση σε ελληνική κλίμακα- των κομμάτων που την εξέφραζαν στην Ελλάδα είναι δυσβάσταχτο», προσθέτει, χωρίς να αποκλείει συνεργασία με σοσιαλδημοκρατικούς σχηματισμούς ευρωπαϊκών χωρών.

Τέλος, για την αδειοδότηση των καναλιών, ο πρόεδρος της Βουλής τονίζει ότι είναι ευθύνη όλων το να αποσαφηνιστεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα δοθούν οι νέες άδειες, και παράλληλα δηλώνει ότι στόχος είναι «μια ευρύτατη συναίνεση για την επιλογή των μελών του ΕΣΡ».