Skip to main content

«Έκπληξη» του υπ. Εργασίας για την αποχή των ΚΕΠ από το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα

Την έκπληξή του εκφράζει το υπουργείο Εργασίας για την αποχή διαρκείας των ΚΕΠ σε όλους τους δήμους της χώρας εξαιτίας, μεταξύ άλλων, του φόρτου εργασίας στους 30 Δήμους (από τους 325) όπου υλοποιείται το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο έχει αναγνωρίσει «την πολύτιμη συμβολή και συμμετοχή τους στην επιτυχία του προγράμματος που ήταν εξαιρετικά δύσκολο και το οποίο ανέλαβαν τα ΚΕΠ να το υλοποιήσουν μόνον αυτά».

«Μας εκπλήσσει η σημερινή αποχή για ένα πρόγραμμα που αφορά στο 1/10 του πληθυσμού που μόνα τους αντιμετώπισαν το 2015, ενώ το σημερινό το μοιράζονται και με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των 30 Δήμων» σημειώνει το υπουργείο.

Δηλώνει την πρόθεσή του να συμβάλλει στην άρση των όποιων προβλημάτων.

Διαβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του ΚΕΑ στους 30 Δήμους συνεχίζεται. «Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε οι ωφελούμενοι να μην ταλαιπωρούνται με χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης ενώ, συγχρόνως, να είναι δικαιότερο, εντάσσοντας στο ΚΕΑ τον πολίτη που βλέπει τα εισοδήματά του το τελευταίο 6μηνο να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας» αναφέρει.

Σημειώνει πως

  • για πρώτη φορά, τα στοιχεία του νοικοκυριού εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση.
  • για πρώτη φορά, ο πολίτης παραλαμβάνει την απόφαση ένταξης/μη ένταξης στο πρόγραμμα αμέσως μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, χωρίς αχρείαστες καθυστερήσεις.
  • για πρώτη φορά, το σύστημα δεν κλείνει όπως συνέβαινε με όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματα μέχρι σήμερα. Όποτε και να παρουσιαστεί η ανάγκη, οι πολίτες θα μπορούν να αιτούνται βοήθειας και η Πολιτεία θα πρέπει να είναι σε θέση να την παράσχει.

Τα στατιστικά των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, επιβεβαιώνουν την απλότητα της διαδικασίας: από τις 14 Ιουλίου που άνοιξε το πρόγραμμα μέχρι σήμερα, στο σύνολο των 70.143 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, η συντριπτική πλειονότητα αυτών, δηλαδή οι 37.032 – πάνω από το 50% του συνόλου – έχουν υποβληθεί απευθείας από τα νοικοκυριά, 17.464 έχουν υποβληθεί μέσω των Δήμων και 15.647 αιτήσεις μέσω των ΚΕΠ.