Skip to main content

Περιμένοντας τις… βάσεις

Του Στράτου Στρατηγάκη

Η έκτη δημοφιλέστερη αναζήτηση στο Google στην Ελλάδα για το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας που ανακοίνωσε στις αρχές της χρονιάς, ήταν «βάσεις 2014». Αναμενόμενο αλλά όχι λογικό. Αναμενόμενο γιατί η αγωνία των οικογενειών είναι πολύ μεγάλη, αφού διακυβεύεται το τι θα σπουδάσουν τα παιδιά και σε ποια πόλη, με το δεύτερο να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια. Το σημαντικότερο είναι τα παιδιά να σπουδάσουν το επιστημονικό αντικείμενο που τα ενδιαφέρει. Τώρα πια, όμως, η πόλη της επιτυχίας αποδεικνύεται πολλές φορές καθοριστική, αφού υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να συντηρήσουν φοιτητή σε άλλη πόλη. Η αγωνία αυτή κάνει πολλούς ανθρώπους να αναζητούν συνεχώς πληροφορίες και εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των βάσεων και να ξοδεύουν έτσι, βουτηγμένοι στο άγχος, το μακρύτερο καλοκαίρι της ζωής τους, αφού οι σπουδές στο πανεπιστήμιο ξεκινούν τον Οκτώβριο.

Σέβομαι την αγωνία τους, γι’ αυτό, άλλωστε, κάθε χρόνο κάνω τη μελέτη της διαμόρφωσης των βάσεων, αλλά οι γονείς και οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι νέα… δεν υπάρχουν. Το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει τις βαθμολογίες και τα στατιστικά των επιδόσεων στα τέλη Ιουνίου, κάθε χρόνο, και μετά δεν ανακοινώνει τίποτε άλλο μέχρι την ημέρα της ανακοίνωσης των βάσεων, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Το μόνο επιπλέον στοιχείο που θα μπορούσε κάποιος να μάθει όλο αυτό το διάστημα αφορά στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και έχει να κάνει με τον αριθμό των υποψηφίων που πέρασαν τις προκαταρκτικές εξετάσεις. Για όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο από τη στιγμή που ανακοινώνονται οι βαθμολογίες μέχρι την ανακοίνωση των βάσεων.

Κι όμως μια γνωστή μου κυρία ξόδεψε τη θερινή της άδεια, πριν δύο χρόνια που έδινε εξετάσεις ο γιος της, ξυπνώντας κάθε πρωί και αναζητώντας στο Google νέα για τις βάσεις. Τι κέρδισε; Τίποτα απολύτως. Τι έχασε; Τη θερινή της άδεια και όλο το καλοκαίρι αφού το πέρασε μέσα στο άγχος και την αγωνία. Βέβαια κάποιοι υποψήφιοι νιώθουν ότι είναι πολύ κοντά και ταυτόχρονα πολύ μακριά από το όνειρό τους, αφού νιώθουν ότι βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Ακόμη ξέρουμε ότι υπάρχουν παιδιά που, τελικά, χάνουν τη σχολή που στοχεύουν για μονοψήφιο αριθμό μορίων, αλλά αφού δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό περίμενε καρτερικά.

Συνεπώς, αφού διαβάσετε τις αναλύσεις όλων όσοι κάνουν εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των βάσεων, δεν έχει νόημα να ασχολείστε άλλο με το θέμα, γιατί από τη μία δεν υπάρχει τίποτα νεότερο και από την άλλη δεν μπορείτε να επηρεάσετε τις εξελίξεις. Γιατί όσο και να ψάχνετε στο internet για τις βάσεις κανείς μας δεν μπορεί να επηρεάσει τη διαμόρφωσή τους. Χαλαρώστε, λοιπόν, κάντε υπομονή μέχρι τα τέλη Αυγούστου και προσπαθήστε να σκέφτεστε πιο ευχάριστα πράγματα, όσο δύσκολο και αν είναι στις μέρες μας.