Διανύουμε ένα κρίσιμο διάστημα αναφορικά με την πανδημία, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Προχωράμε με μικρά βήματα σε μια μερική κανονικότητα», σημείωσε επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ότι προτεραιότητα αποτελεί το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.
«Έχουμε μεγάλη αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων», σημείωσε ο κ.Ταραντίλης τονίζοντας πως παρόλο που η τηλεκπαίδευση πηγαίνει καλά δεν μπορεί να υποκταστήσει τον φυσικό χώρο διδιασκαλίας. «Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την εισήγηση της επιτροπής και θα αποφασίσουμε», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Ταραντίλης, η κυβέρνηση εφαρμόζει κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Αυτές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει πλέον νόημα η αποστολή sms και η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, δεδομένου ότι έχει ανοίξει, με τον τρόπο που έχει ανοίξει το λιανεμπόριο ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό πως είναι «πάρα πολύ σημαντικό να τηρούμαι τα υπάρχοντα μέτρα». Πρόκειται για δύο πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία πρέπει να τηρηθούν ώστε να μην «αφήσουμε την πανδημία να μας ξεφύγει», υπογράμμισε τονίζοντας ότι η πανδημία είναι εύκολο να επεκταθεί αλλά είναι πολύ δύσκολο να την μειώσουμε. «Θέλουμε να τηρήσουμε ελεγχόμενη την κατάσταση της διασποράς», πρόσθεσε αναφερόμενος στη συνέχεια στις νέες μεταλλάξεις του ιού που αυξάνουν την μεταδοτικότητα του ιού.
Όπως επίσης γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν υπάρχει διάσταση μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης σχετικά με τον χρόνο που θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα.
Αναφερόμενος επίσης στους εμβολιασμούς, ο κ. Ταραντίλης σημείωσε ότι «προχωρούμε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό».
«Οι εμβολιασθέντες, κάποιοι και με τη δεύτερη δόση, ξεπέρασαν τους 107.000 συνολικά και τους 15.000 αποκλειστικά τη χθεσινή μέρα. Είναι αυτονόητο πως ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν είναι στατικός, είναι δυναμικός και εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες εμβολίων που παραλαμβάνει η χώρα μας», πρόσθεσε.
«Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα, ώστε να είναι εξασφαλισμένη για όλους η δεύτερη δόση. Προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, δημιουργήθηκε μηχανισμός αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις από ραντεβού που δεν γίνονται, θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, που θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης», συνέχισε προσθέτοντας πως «ήδη από χθες προστέθηκαν στον μηχανισμό 65 Κέντρα Υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού».
Ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε επίσης ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί 24 εκατ. δόσεις του εμβολίου για την Ελλάδα, οι οποίες καλύπτουν περίπου 15 εκατ. άτομα, άρα υπερκαλύπτεται ο συνολικός πληθυσμός και η επιτάχυνση της διαδικασίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των παραδόσεων.
Τόνισε ακόμα ότι ο κρατικός μηχανισμός για τους εμβολιασμούς είναι πανέτοιμος και με τις κατάλληλες ροές παραδόσεων θ’ αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και σε κάθε περίπτωση δεν διαταράσσεται το σχέδιο για την κάλυψη του 70% του πληθυσμού έως το καλοκαίρι.
Ειδικά για τα τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην επόμενη ενημέρωσή του για την ανακοίνωση της ακριβούς τοποθεσίας τους και πρόσθεσε ότι με αυτά τα κέντρα η Πολιτεία δείχνει τη δυνατότητα που έχει για να επιταχύνει τους ρυθμούς, αλλά και την ετοιμότητά της. Μάλιστα, όπως είπε, έχει ήδη σχεδιαστεί ακόμη και χωροταξία αυτών των κέντρων.
Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα και το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα που ισχύουν, ώστε να μην ξεφύγει η πανδημία, η οποία μπορεί να επεκταθεί πολύ γρήγορα εκθετικά και είναι αναντίστοιχα δύσκολο να περιοριστεί. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν και οι μεταλλάξεις του ιού που δεν είναι περισσότερο θανατηφόρες κι επικίνδυνες, αλλά πιο μεταδοτικές κι αυτό επιβάλλει μεγαλύτερη προσοχή απ’ όλους. Επίσης, σχολίασε με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων ότι κατά κανόνα υπάρχει τήρηση των μέτρων.
«Δεν έχουμε εκτεταμένο συγχρωτισμό σε καμία περίπτωση. Ο κόσμος στη μεγάλη πλειονότητά του τηρεί τα μέτρα, η κατάσταση είναι σωστή», σημείωσε και υπογράμμισε πως η πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση δεν αντανακλά, βέβαια, το άνοιγμα των καταστημάτων, για το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε να μετρηθεί από τους ειδικούς τις επόμενες ημέρες.