Της Βίκυς Καλοφωτιά
[email protected]
Μέχρι πρότινος, το Χονγκ Κονγκ είχε πετύχει κάτι που πραγματικά θεωρείτο ανέφικτο δεδομένου του ότι μοιράζεται τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, όπου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού και εξαπλώθηκαν σταδιακά παντού και άρα θα περίμενε κανείς να συμβεί το ίδιο και εκεί. Συνέβη, όμως το ακριβώς αντίθετο. Κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πανδημία διατηρώντας σε σχετικά χαμηλό ποσοστό τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης αποφεύγοντας το lockdown που εφαρμόστηκε σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Ωστόσο, όσο περνούσε ο καιρός, φαίνεται τελικά πως κάτι… πήγε στραβά και σε αυτήν την περιοχή, η οποία πλήττεται πλέον σοβαρά, όχι μόνο από ένα δεύτερο αλλά δυστυχώς -σύμφωνα με τα στοιχεία- και από ένα τρίτο «κύμα» του Covid-19. Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι το νοσοκομειακό της σύστημα είναι πολύ κοντά στο να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της «κατάρρευσης» με το ποσοστό των νέων μολύνσεων ανά ημέρα να σημειώνει ρεκόρ.
Πώς έφτασε το Χονγκ Κονγκ στο να δεχθεί τρίτη «επίθεση» από τον θανατηφόρο ιό
Το Χονγκ Κονγκ είχε τις πρώτες περιπτώσεις Covid-19 στα τέλη Ιανουαρίου, κάτι που οδήγησε σε ευρεία ανησυχία η οποία κορυφώθηκε το Μάρτιο, όταν οι φοιτητές και οι κάτοικοι του εξωτερικού άρχισαν να επιστρέφουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα μοιραία να αυξηθεί ο αριθμός των εισαγόμενων λοιμώξεων.
Ως συνέπεια αυτού, οι Αρχές της περιοχής εισήγαγαν αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, απαγορεύοντας σε όλους τους μη ντόπιους να εισέλθουν στα σύνορά του από το εξωτερικό και συγχρόνως όλοι όσοι επέστρεψαν, υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού και καραντίνα 14 ημερών. Επιστρατεύτηκαν ακόμη και ηλεκτρονικά βραχιόλια για να παρακολουθούνται οι νέες αφίξεις και να υπάρξει έλεγχος ότι τα ύποπτα περιστατικά δεν θα «έσπαγαν» την καραντίνα και θα έμεναν όντως στο σπίτι.
Αυτή η κίνηση, σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση μάσκας και εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης φάνηκε αρχικά να λειτουργεί θετικά βάζοντας «φρένο» στις τοπικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις που σχετίζονταν με τον κορωνοϊό, δημιουργώντας από ένα σημείο κι έπειτα την εντύπωση ότι η ζωή άρχισε να επιστρέφει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της. Τα πράγματα, όμως δεν ήταν ακριβώς έτσι. Γιατί; Πώς τέθηκε η κατάσταση εκτός ελέγχου οδηγώντας στην εκδήλωση περισσότερων από 100 νέων κρουσμάτων για εννέα συνεχόμενες ημέρες;
Η πόλη βρίσκεται στα πρόθυρα «μεγάλης κλίμακας» ξεσπάσματος της πανδημίας
«Είναι αρκετά απογοητευτικό γιατί το Χονγκ Κονγκ είχε πραγματικά τα πράγματα υπό έλεγχο», τονίζει ο Malik Peiris, πρόεδρος της Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Ο ίδιος πιστεύει ότι υπήρχαν δύο τρωτά στο όλο σύστημα, που το εμπόδισαν να αποδειχθεί αποτελεσματικό σε βάθος χρόνου.
Πρώτον, πολλοί επαναπατριζόμενοι επέλεξαν να περάσουν την 14ήμερη καραντίνα, στο σπίτι -μια ρύθμιση που είναι κοινή σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου- όπου ουσιαστικά δεν υπόκεινται σε καμία μορφή περιορισμού και μπορούσαν να βγαίνουν όποτε ήθελαν, και όχι σε «στρατόπεδα καραντίνας», ειδικά σχεδιασμένα για αυτόν τον σκοπό.
Ωστόσο, ο βασικός λόγος που έκανε τα πράγματα να εκτροχιαστούν κατά τον Μ. Peiris ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να απαλλάξει αρκετές ομάδες ανθρώπων από το να υποβληθούν σε τεστ εντοπισμού της νόσου και να μπουν σε καραντίνα όταν εισήλθαν στο Χονγκ Κονγκ (υπενθυμίζεται ότι είχαν απαλλαγεί περίπου 200.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, πληρωμάτων αεροσκαφών και στελέχη εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.
Εκ μέρους των αρμόδιων Αρχών, αναφέρθηκε τότε ότι οι εξαιρέσεις ήταν απαραίτητες προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση των καθημερινών εργασιών στο Χονγκ Κονγκ ή επειδή το ταξίδι τους ήταν απαραίτητο για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
Ο Joseph Tsang, ειδικός και στις μολυσματικές ασθένειες, χαρακτηρίζει τις παραπάνω εξαιρέσεις ως ένα σημαντικό «παραθυράκι» που αύξησε τον κίνδυνο μόλυνσης, ιδίως από ναυτικούς και πληρώματα αεροσκαφών, που επισκέφθηκαν επίσης τουριστικά σημεία και χρησιμοποίησαν τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Το τρίτο «κύμα» του Covid-19 έκανε την εμφάνισή του τον Ιούλιο
Αυτά τα μοιραία «ατοπήματα» όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, συνέβησαν εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά το τρίτο «κύμα» του κορωνοϊού δεν είχε πραγματοποιήσει την επίθεσή του παρά μόνο μέχρι πρότινος, στις αρχές του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον Malik Peiris, αυτό οφείλεται σε έναν επιπλέον κρίσιμο παράγοντα -τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόστηκε πριν από περίπου έναν μήνα. Ο J. Tsang από την πλευρά του σημειώνει ότι η κυβέρνηση είχε επιτρέψει δημόσιες συγκεντρώσεις έως και 50 ατόμων, κατά τη διάρκεια εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα και της επετείου της παράδοσης του Χονγκ Κονγκ.
Σε αυτό το σημείο, o ίδιος προσθέτει πως «η πρόκληση θα είναι να σταματήσουμε τις εισαγόμενες λοιμώξεις – ιδιαίτερα όταν αρθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης» και συνεχίζει λέγοντας ότι «είναι μια πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν με τη σειρά τους και άλλες χώρες όταν επιτύχουν τον περιορισμό του ιού εντός των συνόρων τους, επειδή όταν φτάσει κανείς σε χαμηλά επίπεδα μετάδοσης εντός του πληθυσμού του, η ύπαρξη μη προβλεπόμενων εισαγωγών από το εξωτερικό μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή».
Και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε με κάθε τρόπο.
Όσο ακόμη προλαβαίνουμε…
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Xinhua