Πενιχρά ήταν τα αποτελέσματα της προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του Βερολίνου, επρόκειτο να είναι το αποκορύφωμα της διετούς θητείας της χώρας στο Συμβούλιο ως μη μόνιμο μέλος του.
Βασική -αλλά όχι μοναδική- αιτία για την απουσία διπλωματικών επιτυχιών ήταν, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, η πανδημία του κορωνοϊού.
Η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες παγκοσμίως, ενώ επέτεινε και τον ανταγωνισμό μεταξύ δύο εκ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των ΗΠΑ και της Κίνας.
Επιπλέον, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το Δίκτυο RND, οι διπλωμάτες στερήθηκαν μια βασική συνθήκη της δουλειάς τους, τα ταξίδια. «Ο τελευταίος μήνας έδειξε εκ νέου πόσο σημαντικό είναι ένα λειτουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και το πόσο μακριά βρισκόμαστε από κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. Μάας στον δικό του απολογισμό, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι και ο ίδιος δεν μπορούσε να πετάξει στη Νέα Υόρκη, λόγω της πανδημίας.
«Η προεδρία μας κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια σε δύσκολους καιρούς και έναντι συνεχών αποκλεισμών, αλλά η προσπάθεια δεν ήταν μάταιη», σημείωσε και ανέφερε ότι η κρίση στην Συρία βρισκόταν πολύ ψηλά στις γερμανικές προτεραιότητες, με την μεγαλύτερη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει ο πρέσβης της Γερμανίας στον ΟΗΕ και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Κρίστοφ Χόισγκεν να αφορά την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους εσωτερικά εκτοπισμένους του συριακού εμφυλίου στα νοτιοδυτικά της χώρας.
Η κατάσταση στην Λιβύη, η οποία απασχόλησε ιδιαίτερα την γερμανική κυβέρνηση και με την Διάσκεψη του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, αποτελούσε επίσης βασική προτεραιότητα, αλλά πρόσφατα ο κ. Μάας κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές σε διαβούλευση η οποία, λόγω κορωνοϊού, ήταν εφικτή μόνο με τηλεδιάσκεψη. «Είναι σαφές ότι μόνο όταν, παρ’ όλες τις δυσκολίες, εξακολουθούμε να συζητούμε, μπορούμε να προσεγγίσουμε μια ειρηνική λύση στην Λιβύη», τόνισε ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά τα επιπλέον θέματα που φιλοδοξούσε να αναδείξει η Γερμανία κατά την διετή θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Μάας αναφέρθηκε στην προστασία των γυναικών από την σεξουαλική βία σε περιοχές κρίσης και στην σημασία της κλιματικής αλλαγής ως επιταχυντή συγκρούσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να τα προωθεί, παρά την διαφορετική στάση κάποιων από τα μόνιμα μέλη του. «Δεν θα χαλαρώσουμε και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας με το έργο μας, γιατί μόνο μια διεθνής τάξη που βασίζεται σε αξιόπιστους κανόνες θα μας οδηγήσει όλους μαζί προς τα εμπρός», κατέληξε ο κ. Μάας.
Ο «ρεαλιστικός απολογισμός» του υπουργού Εξωτερικών βρήκε κατανόηση από την πλευρά των Πρασίνων, με τον εκπρόσωπο του κόμματος για την εξωτερική πολιτική Ομίντ Νουριπούρ να παραδέχεται ότι «η κυβέρνηση δεν είχε αυτόν τον μήνα πραγματικά καθήκοντα στα οποία έπρεπε να ανταποκριθεί», αλλά και να επισημαίνει ταυτόχρονα, αναφερόμενος στην Λιβύη, την Υεμένη και την Συρία, ότι «πολλοί από τους στόχους που τέθηκαν δεν επετεύχθησαν».
Η ειρηνευτική διαδικασία για την Λιβύη, η οποία συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, είναι ένα «μοναδικό χάος και πρέπει να θεωρείται αποτυχία», είπε χαρακτηριστικά ο πολιτικός των Πρασίνων, καλώντας την κυβέρνηση να συνεχίσει να πιέζει προκειμένου αυτά τα θέματα να μην εξαφανιστούν από την παγκόσμια ημερήσια διάταξη. «Για αυτό είναι απαραίτητη πιο ενεργός διπλωματία, γρηγορότερες αντιδράσεις από τον υπουργό Εξωτερικών και ταξίδια στις εν λόγω περιοχές. Μέχρι τώρα μέναμε τις περισσότερες φορές στις ωραίες ανακοινώσεις», ανέφερε ο κ. Νουριπούρ.
Πηγή: ΑΜΠΕ