Skip to main content

Λίβανος: Ο πρωθυπουργός καταγγέλλει μια «επικίνδυνη» κλιμάκωση στα σύνορα με το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταδίκασε σήμερα, Τρίτη, μια «επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση» που σημειώθηκε χθες με ισραηλινά πυρά πυροβολικού σε έναν τομέα στα σύνορα, με το εβραϊκό κράτος να καταγγέλλει μια παρείσφρηση «τρομοκρατών» στο έδαφός του.

«Το Ισραήλ παραβίασε γι΄άλλη μια φορά την κυριαρχία του Λιβάνου (…) στη διάρκεια μιας επικίνδυνης στρατιωτικής κλιμάκωσης», ανέφερε ο Χασάν Ντιάμπ στο Twitter.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση της λιβανικής κυβέρνησης στους βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν χθες στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου.

«Καλώ να επιδειχθεί σύνεση τις ημέρες που έρχονται επειδή φοβάμαι μήπως τα πράγματα επιδεινωθούν λόγω μιας ισχυρής έντασης στα σύνορα», πρόσθεσε ο Ντιάμπ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες ότι μία ομάδα τριών έως πέντε ατόμων, οπλισμένων με ντουφέκια, εισέδυσαν μερικά μέτρα μέσα από τη γαλάζια γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο και ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ».

Οι «τρομοκράτες» διέφυγαν στον Λίβανο έπειτα από ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις και πυρά πυροβολικού εναντίον του Λιβάνου «για σκοπούς άμυνας», πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός.

Από την πλευρά του, το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου αρνήθηκε κάθε ανάμιξη σε συγκρούσεις, χαρακτηρίζοντας «απολύτως ψευδείς» τις κατηγορίες περί παρείσφρησης στο ισραηλινό έδαφος.

Ισραήλ και Λίβανος παραμένουν τεχνικά σε κατάσταση πολέμου

Έπειτα από διάφορες συγκρούσεις, το Ισραήλ και ο Λίβανος παραμένουν τεχνικά σε κατάσταση πολέμου.

Η Finul -η δύναμη του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης που έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο- κάλεσε σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», λέγοντας ότι ξεκίνησε έρευνα.

Ο Ντιάμπ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει να «αλλάξει τους κανόνες» που έχουν εγκαθιδρυθεί ανάμεσα στις δύο χώρες μετά τον τελευταίο πόλεμο του 2006 στον οποίο αντιπαρατέθηκαν ο ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ, και να ασκήσει πίεση προκειμένου να αλλάξει η εντολή της Finul, η οποία λήγει στα τέλη Αυγούστου.

«Υπάρχει μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στον Λίβανο απειλώντας να μειωθεί ο αριθμός των δυνάμεων της Finul αν δεν αλλάξει η εντολή της αποστολής», δήλωσε ο Ντιάμπ.

«Ο Λίβανος αρνείται μια τροποποίηση των όρων εντολής της Finul», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε απορρίψει τον Μάιο μια αμερικανική απαίτηση για ενίσχυση των εξουσιών της Finul, κυρίως με την ενίσχυση των ενεργειών συλλογής δεδομένων και επιτήρησης, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια ισραηλινή απαίτηση.

Η κλιμάκωση μετά τα πλήγματα στη Συρία που φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ

Στις αρχές Μαΐου, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ δήλωσε πως η Finul «εμποδίζεται να εκπληρώσει την εντολή της» και πως η Χεζμπολάχ «ήταν σε θέση να εξοπλιστεί και να διευρύνει τις επιχειρήσεις της».

Από την πλευρά του, ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε πως το περιστατικό στα σύνορα απειλεί τη σταθερότητα στον νότιο Λίβανο μερικές εβδομάδες πριν από την ανανέωση της εντολής της Finul.

Αυτή η κλιμάκωση σημειώνεται μετά τα πλήγματα στη Συρία που φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ και είχαν αποτέλεσμα στις 20 Ιουλίου τον θάνατο πέντε φιλοϊρανών μαχητών νότια της Δαμασκού, μεταξύ των οποίων και ένας μαχητής της Χεζμπολάχ.

Η τελευταία μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στο Ισραήλ το 2006 είχε προκαλέσει μέσα σε έναν μήνα τουλάχιστον 1.200 θανάτους από λιβανικής πλευράς, κυρίως αμάχων, και 160 από ισραηλινής πλευράς, κυρίως στρατιωτών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters