Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Επιφυλάξεις για τα 12 μίλια στο Ιόνιο

Με κριτική διάθεση βλέπει η Süddeutsche Zeitung την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Εγκώμια στην ελληνική στρατηγική για το Ταμείο Ανάκαμψης από τον γνωστό οικονομολόγο Αλέξανδρο Κρητικό.

Σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη η Süddeutsche Zeitung, στην ηλεκτρονική της έκδοση, εκφράζει επιφυλάξεις για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Όπως υποστηρίζει «η Ελλάδα εξετάζει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει και θέλει να διπλασιάσει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος. Κατά βάση αυτό επιτρέπεται, ωστόσο παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες και μπορεί να εξοργίσει περαιτέρω την Τουρκία». Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει, προ δεκαετιών, «να διατηρήσουν τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά του Αιγαίου και για τις δύο πλευρές στα έξι μίλια, το ήμισυ της απόστασης που προβλέπεται διεθνώς. Το 1995 η τουρκική Βουλή είχε ξεκαθαρίσει ότι κάθε επέκταση των (θαλασσίων) συνόρων στο Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου. Κατ΄αρχάς η επέκταση των θαλασσίων συνόρων στο Ιόνιο Πέλαγος θα είχε συνέπειες για την Αλβανία. Όμως οι δύο χώρες θέλουν να επιλύσουν τη διαφορά τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τούρκοι και Έλληνες θα μπορούσαν επίσης να παραπέμψουν την αντιπαράθεσή τους σε ένα διεθνές δικαστήριο, αλλά δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν επ’ αυτού».

Στη συνέχεια η Süddeutsche Zeitung ανατρέχει σε παλαιότερες δηλώσεις του ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος θεωρείται εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Τουρκία. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Το 2020 ο απόστρατος ναύαρχος Γιαϊτζί είχε δηλώσει στην εφημερίδα Sözcu: ‘Αν η Ελλάδα κάνει κάτι τέτοιο μόνο στο Ιόνιο Πέλαγος, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Αλλά ένα τέτοιο βήμα αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου’. Ισχυριζόταν ότι το 2017 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, είχε δηλώσει τα εξής: ΄Θα ξεκινήσουμε με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος’. Το δεύτερο βήμα θα ήταν τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, δυτικά της Κρήτης. Αλλά αυτό θα ήταν εντελώς απαράδεκτο για την Τουρκία», καταλήγει ο αρθρογράφος.

«Η Ελλάδα επενδύει επιτέλους στο μέλλον»

Μία εγκωμιαστική ανάλυση του γνωστού οικονομολόγου Αλέξανδρου Κρητικού για την ελληνική «πτυχή» του Ταμείου Ανάκαμψης φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt. Χαρακτηριστικός τίτλος: «Η Ελλάδα επενδύει επιτέλους στο μέλλον». Η αφετηρία είναι δυσάρεστη καθώς, λόγω κορωνοϊού «η Ελλάδα επιστρέφει στα επίπεδα ευημερίας που είχε πριν από την είσοδό της στην ευρωζώνη. Μπορεί οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Ελλάδα να είναι χαμηλότεροι απ΄ότι στη Γερμανία, αναλογικά με τον πληθυσμό, αλλά η κρίση έχει πλήξει τη χώρα περισσότερο από τα βιομηχανικά έθνη της κεντρικής Ευρώπης. Η ελληνική οικονομία εξαρτάται από τους κλάδους που υπέφεραν λόγω των περιοριστικών μέτρων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τουρισμό».

Ωστόσο, ο Αλέξανδρος Κρητικός παραμένει αισιόδοξος και εξηγεί το γιατί: «Βασικό γνώρισμα των δύο προηγούμενων δεκαετιών ήταν το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό επενδύσεων στην Ελλάδα: το συνολικό ποσό ανά κεφαλή δεν ξεπερνούσε το ήμισυ του κοινοτικού μέσου όρου. Σε απόλυτα μεγέθη θα λέγαμε ότι «έλειπαν» κάθε χρόνο επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν είναι να απορεί κανείς, γιατί η ελληνική οικονομία δεν κατάφερε να αναπτύξει ανταγωνιστικές δομές, καθώς απουσίαζε το θεμέλιο για την ανάπτυξή της. Εδώ ακριβώς θέλει να παρέμβει η νέα κυβέρνηση, εγκαινιάζοντας διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν προ πολλού για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ούτε παραγγελία να ήταν τα κοινοτικά κονδύλια, ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, που διατίθενται λόγω πανδημίας μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Ενώ άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης επιδίδονται σε δημόσιες αντιπαραθέσεις για το πώς θα καταναλώσουν τα χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη φορά, αποφάσισε να ακολουθήσει μία στρατηγική καινοτομίας. Με τα χρήματα θα στηριχθούν επενδυτικά σχέδια κυρίως σε τρεις βασικούς τομείς, που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για το μέλλον: προστασία του κλίματος και επέκταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκπαίδευση και εργασιακές δεξιότητες, ψηφιοποίηση της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης».

«Ευσεβείς πόθοι» η στρατηγική της Κομισιόν;

Με κριτική διάθεση αντιμετωπίζει η Tageszeitung (TAZ) τις εξαγγελίες της Κομισιόν για μία «ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού». Σε σχόλιο με τίτλο «Στρατηγική ευσεβών πόθων» ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Συγκριτικά με άλλους η Γερμανία είναι σε καλή θέση, κι ας ακούγεται πολλή γκρίνια. Στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στη Γαλλία οι εμβολιασμοί μόλις ξεκίνησαν με αργούς ρυθμούς, που πολύ απέχουν από τους στόχους των Βρυξελλών. Υπάρχει μάλιστα κίνδυνος για νέες καθυστερήσεις. Με αργούς ρυθμούς γίνεται η παράδοση του εμβολίου των Biontech και Pfizer, που η Κομισιόν προτιμά κατόπιν γερμανικών πιέσεων. Οι προμήθειες προς την Ιταλία έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Υπό αυτές τις συνθήκες το να εξαγγέλλει κανείς νέα, φιλόδοξα σχέδια εμβολιασμού φτάνει στα όρια της εξαπάτησης».

Σε άλλη σελίδα η Tageszeitung δημοσιεύει έναν πίνακα με τις «είκοσι πρώτες χώρες» της ΕΕ σε εμβολιασμούς- μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τη γλώσσα της στατιστικής η Δανία είναι πρώτη με 2,94 εμβόλια ανά 100 κατοίκους, ακολουθεί η Μάλτα με 2,65 εμβόλια ανά 100 κατοίκους και στην τρίτη θέση η Σλοβενία με 2,07 εμβόλια. Στην τέταρτη θέση εμφανίζεται- παρά τα προβλήματα- η Ιταλία, στη δέκατη η Γερμανία, στη 15η θέση η Κύπρος και στην 20ή η Λετονία. Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις είκοσι πρώτες θέσεις.