Skip to main content

Δ. Κουτσούμπας: Το μείζον είναι η αλλαγή συντάγματος των Σκοπίων

Πρώτο ζήτημα στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια πρέπει να είναι η αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ με απάλειψη όλων των αλυτρωτικών διατάξεων που καλλιεργούν ταυτόχρονα τον εθνικισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας και ταυτόχρονα αφορούν και τα σύνορα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά γενικότερα στα Βαλκάνια τονίζει ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία, αλλά «λύση πραγματική δεν πρόκειται να υπάρξει».

Εξήγησε δε ότι η αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας είναι το μείζον, διότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εξάρσεις του ζητήματος ανάλογα με τις διεκδικήσεις της άρχουσας τάξης των Σκοπίων, με δεδομένο ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά οι διεθνείς συμμαχίες.

Ο κ. Κουτσούμπας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ εξέφρασε την άποψη ότι είναι και αδιέξοδο και επικίνδυνο όλο το βάρος να δοθεί στην ονοματολογία, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε πως δεν χρειάζεται σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν προκριθεί τελικά η πραγματοποίηση σύσκεψης, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ δεν αποκλείει την συμμετοχή του «προφανώς για να πούμε τις θέσεις μας και μέσα στη σύσκεψη και δημόσια και κυρίως να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό τι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει».

Υποστήριξε ότι οι πιέσεις ασκούνται, διότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ και η ηγεσία του ΝΑΤΟ χρειάζονται οπωσδήποτε επέκταση καλά εξοπλισμένων δυνάμεων σε όλη την υδρόγειο και ιδιαίτερα στην κρίσιμη γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, για επεμβάσεις, για να βρίσκονται σε πολύ υψηλή ετοιμότητα ετοιμοπολεμες κοινές δυνάμεις δράσης, ενώ χρειάζονται και νέες στρατιωτικές βάσεις στα Βαλκάνια και στην πΓΔΜ -δίπλα στο Κόσσοβο είναι η πολύ μεγάλη βάση του Bondsteel- και στην Αλβανία.

«Φυσικά, όλα αυτά συνηγορούν στην άποψη “αφήστε κύριοι της Ελλάδας τις ενστάσεις σας για την γειτονική δημοκρατία”, προέχει η ένταξη στο ΝΑΤΟ και σε συνέχεια η έναρξη των διαδικασιών για ένταξη στην Ε.Ε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα ίδια περίπου θα έκανε και η ΝΔ»

Αναφορικά με την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού εκτίμησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη με αναδιάταξη συνεργασιών και σχέσεων εντός των κομμάτων και μεταξύ των κομμάτων, ενώ όλο αυτό έχει να κάνει, όχι μόνο με το σκοπιανό ζήτημα, ούτε μόνο με τις σχέσεις με την Αλβανία ή με άλλες γειτονικές χώρες, αλλά και με τα ζητήματα της οικονομίας και της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εναλλακτικές, αλλά σε όλα τα κομβικά ζητήματα βρίσκονται στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση. Επανέλαβε ότι το κύριο ζήτημα είναι τι αποκομίζει ο ελληνικός λαός και αυτό πρέπει να είναι και το κριτήριό του διότι «αν για παράδειγμα ήταν η ΝΔ κυβέρνηση τα τρία αυτά χρόνια, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα, θα έκανε πάνω-κάτω τα ίδια».