Skip to main content

Live: Σόου – πρόκληση στην Αγία Σοφία από τον Ερντογάν εν μέσω διεθνών αντιδράσεων

Από λεπτό σε λεπτό αρχίζει το προκλητικό σόου, που έχει στήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία. Η μουσουλμανική προσευχή θα ακουστεί για πρώτη φορά από το 1934, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψε το σχετικό διάταγμα για την μετατροπή της σε μουσείο. Από χθες στην είσοδο του μνημείου  τοποθετήθηκε νέα επιγραφή η οποία αναγράφει στα τουρκικά και στα αγγλικά: «Το Μεγάλο τζαμί της Αγίας Σοφίας» σε μία εξέλιξη η οποία έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

Την έντονη ενόχλησή του εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνάντηση, που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, επισημαίνοντας ότι θα προβεί στις «παρεμβάσεις που απαιτούνται». Για ανεπίτρεπτη εργαλειοποίηση ενός μνημείου της παγκόσμιας κληρονομίας από τον Τούρκο πρόεδρο κάνουν λόγο ακόμη και μουσουλμάνοι στην Τουρκία. 

Οι αντιδράσεις δεν πτοούν την τουρκική κυβέρνηση, που έχει ετοιμάσει μία «φιέστα», στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προσκληθεί περισσότερα από 500 άτομα. Τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όλο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή. Γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς, ενώ από χθες έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με γνωστό στην Τουρκία ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι. 

Στην Ελλάδα ηχούν από νωρίς το πρωί πένθιμα οι καμπάνες στην Πάτρα, ενώ στις 8μμ με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου θα τελεστεί Ιερά Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα χοροστατήσει ο ίδιος. Η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγο για ημέρα «πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό».

Στη γειτονική χώρα τρεις φιλελεύθεροι μουσουλμάνοι θεολόγοι εξέφρασαν δημοσίως τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση να μετραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, κάνοντας λόγο για «σοβαρό και ανεπανόρθωτο λάθος». Αναλυτικότερα θεωρούν ότι πρόκειται για εργαλειοποίηση ενός σημαντικού μνημείου, η οποία, όπως προειδοποιούν, θα λειτουργήσει ως «λάδι στη φωτιά» για όσους δεν ασπάζονται τον μουσουλμανισμό και επιπλέον θα ενισχύσει την ισλαμοφοβία.

naftemporiki.gr