Skip to main content

Δ. Παρασκευής: «Πιθανόν να μην έχουμε 70% ανοσία μετά το καλοκαίρι»

Οι εμβολιασμοί προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, αλλά «είναι πιθανό να μην έχουμε το ποσοστό του 70% μετά το τέλος του καλοκαιριού» εκτιμά ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής.

«Μπορεί να έχουμε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανοσίας που θα αγγίξει το 60%. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσος μεγαλύτερος ο βαθμός της ανοσίας. Ακόμη πάντως και αν έχουμε ανοσία 60%, ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα θα είναι μικρός, αλλά όχι μηδενικός», διευκρίνισε ο ίδιος. μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως είπε, αν έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τότε ο αριθμός των νοσηλειών θα είναι εξαιρετικά χαμηλός. «Θα έχουμε κάτι ανάλογο με τη γρίπη», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, το 90% των ανθρώπων που νοσηλεύονται σήμερα, δεν έχουν εμβολιαστεί. Ανέφερε μάλιστα ότι σε περιοχές με υψηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, το ποσοστό των νοσηλευόμενων που έχουν εμβολιαστεί είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ανέφερε:  «είμαστε πολύ κοντά στο να δοθεί το “πράσινο φως” για τη μουσική στην εστίαση» κατά την επόμενη συνεδρίαση των ειδικών, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται συνεχώς».

Αναφορικά με τη συζήτηση για τα «προνόμια» για τους εμβολιασμένους, ξεκαθάρισε ότι σύντομα θα καταστεί σε όλους σαφές και με διαφάνεια ποια θα είναι η διαχείριση των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί. Επικαλέστηκε παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπου υπάρχουν – μεταξύ άλλων – ελεύθερη μετακίνηση ταξιδιωτών και μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας για συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, σημειώνοντας πως κάτι ανάλογο θα ισχύσει και στη χώρα μας.

Όπως είπε, υπάρχουν διαφορετικά κίνητρα για τον κάθε πολίτη, προκειμένου να τηρήσει ένα μέτρο, καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας είναι ισχυρό το κίνητρο της προάσπισης της δημόσιας Υγείας, είναι ισχυρό, ενώ σε άλλους πολίτες πιο ισχυρά είναι τα κίνητρα των ελεύθερων ταξιδιών και των μετακινήσεων. «Η κοινωνία δεν σκέφτεται με έναν ενιαίο τρόπο, αυτό είναι κατανοητό και σεβαστό και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται διαφορετικά κίνητρα ή “προνόμια” ώστε  να πειστεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και να λάβει τη σχετική απόφαση», υπογράμμισε.

Διαφορετικοί τρόποι διαχείρισης, θα πρέπει να υπάρχουν και για εκδηλώσεις, ανάλογα με την περίπτωση: «Για παράδειγμα, το να παρακολουθήσουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που είναι μια κοινωνική δραστηριότητα πολύ υψηλού κινδύνου, εκεί θα πρέπει να επιτραπεί μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Αυτό δεν έχει να κάνει με προνόμιο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα άτομα αυτά έχουν εξαιρετικά μικρό κίνδυνο να μολυνθούν ή να μεταδώσουν, όταν είναι όλοι εμβολιασμένοι. Άρα καθίσταται αμέσως αυτό το γεγονός ασφαλές», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, δε, πως «όταν φτάσουμε στο ζητούμενο που είναι ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας, ειδικά στους εξωτερικούς χώρους, τότε θα πάψει και η σύσταση για υποχρέωση χρήσης μάσκας για τους εμβολιασμένους»