Skip to main content

Εισαγγελέας για Siemens: Παραγεγραμμένο το αδίκημα της δωροδοκίας

Μετά τις αλλαγές στον νέο ποινικό κώδικα, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πρότεινε εκ νέου επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Siemens.

Η κα Ελένη Σκεπαρνιά ζήτησε συγκεκριμένα την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορούμενους για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ενώ για το αδίκημα της δωροδοκίας, ναι μεν υποστήριξε ότι έχει εξαλειφθεί λόγω παραγραφής, καθώς με διάταξη στο νέο Ποινικό Κώδικα ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος, ωστόσο όμως, όπως είπε, «οι πράξεις τους δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα». 

Η εισαγγελική λειτουργός μάλιστα άφησε αιχμές εις βάρος του νομοθέτη, ο οποίος «μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας (σ.σ. δηλαδή των στελεχών της Siemens) αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους».

Η κα Σκεπαρνιά ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελεχών της ελληνικής και γερμανικής Siemens, καθώς έκρινε ότι η πράξη της δωροδοκίας και στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης.

Για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των Μιχάλη Χριστοφοράκου, Χρήστου Καραβέλλα, Πρόδρομου Μαυρίδη, Αλέξανδρου Αθανασιάδη, Γιώργου Σκαρπέλη, Φάνη Λυγινού, Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και άλλων 25 κατηγορουμένων.

Για τον Θ. Τσουκάτο

Για τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο, η εισαγγελέας έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ καθώς, όπως είπε, «τα χρήματα κατέληγαν είτε στον ίδιο, είτε σε άλλο πρόσωπο».

naftemporiki.gr