Skip to main content

ΗΠΑ: «Μάλλον απίθανη» η αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας μέσα σε έναν χρόνο

«Μάλλον απίθανο» αν και «εφικτό από τεχνική άποψη» χαρακτήρισε ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κόουτς το ενεχόμενο η Βόρεια Κορέα να εξαλείψει το πρόγραμμά της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και να καταστρέψει το οπλοστάσιό της μέσα σ’ έναν χρόνο.

Ερωτηθείς στη διάρκεια του Aspen Security Forum στο Κολοράντο σχετικά με τη δήλωση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να έχει αποπυρηνικοποιηθεί μέσα σ’ έναν χρόνο, ο Κόουτς απάντησε: «Είναι εφικτό από τεχνική άποψη, αλλά πιθανότατα δεν πρόκειται να γίνει».

«Πρόκειται για μια πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία απ’ ό,τι νομίζει ο περισσότερος κόσμος», εξήγησε ο Κόουτς. Πρόσθεσε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχει «πει ξεκάθαρα πως αυτό είναι δύσκολο, ότι θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα» και εκτίμησε πως θα χρειαστεί ένα «πιο μακρύ χρονοδιάγραμμα».

Μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, τη 12η Ιουνίου δεν έχει υπάρξει καμιά χειροπιαστή ένδειξη προόδου σε ό,τι αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Πιογκγιάνγκ. Ο Πομπέο επισκέφθηκε την Πιογκγιάνγκ στις αρχές Ιουλίου, αλλά οι δύο πλευρές μοιάζουν να δυσκολεύονται να προχωρήσουν.

Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη σε δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει «καμιά βιάση» ούτε κάποιο «χρονικό όριο» στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Ο Κόουτς υπογράμμισε την Πέμπτη πως πράγματι ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα αποπυρηνικοποιηθεί, αλλά συμπλήρωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι περιμένουν να δουν τι θα πράξει. «Δεν νομίζω πως πρέπει να προχωρήσουμε με βάση την υπόθεση πως όλα θα πάνε καλά», εξήγησε ο Κόουτς. «Αλλά μας παρουσιάστηκε η ευκαιρία να προσπαθήσουμε να το επιτύχουμε αυτό αντί δυνητικά να εμπλεκόμασταν σε πόλεμο με ένα κράτος που δυνητικά διέθετε πυρηνικό οπλοστάσιο κι έχει έναν κάπως ασταθή ηγέτη, οπότε γιατί να μην κάνουμε μια προσπάθεια;», πρόσθεσε.

Για τον Κόουτς, δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης προς την ηγεσία της Βόρειας Κορέας, αλλά δημιουργίας κατάλληλων μηχανισμών επαλήθευσης. «Γνωρίζουμε, κι έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, τι κάνουν, και θα εγγυηθούμε ότι θα γίνει σωστά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters