του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Μετά το ολονύχτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστροφή του στην Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπος με το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο που – κατά πολλούς – εμφανίζει σημάδια αποσύνθεσης.
Τα βασικά σενάρια που θέλοντας και μη θα συνοδεύσουν την επίτευξη συμφωνίας με εταίρους και δανειστές είναι δύο:
- Ο Αλέξης Τσίπρας θα πείσει την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, τους υπόλοιπους διαφωνούντες και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι αξίζει τον κόπο να εξαντλήσουν την τετραετία και να μην κάνουν πράξη το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Σε αυτήν την περίπτωση θα προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Αν και υπάρχουν εισηγήσεις ο ανασχηματισμός να αναβληθεί για μετά τις ψηφοφορίες στη Βουλή ώστε να μη δυναμiτιστεί το κλίμα στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι δύο υπουργοί (Λαφαζανης, Στρατούλης) στην ψηφοφορία της Παρασκευής επέλεξαν το «παρών» και άλλοι δύο (Ήσυχος, Χουντής) ήταν μεταξύ των 15 που ψήφισαν «ναι», με πολλές όμως ενστάσεις, είναι αρκετοί εκείνοι που επιμένουν ότι οι προερχόμενοι από την Αριστερή Πλατφόρμα υπουργοί επιθυμούν και οι ίδιοι την έξοδό τους από το κυβερνητικό σχήμα ώστε να μην βάλουν την υπογραφή τους σε μέτρα με τα οποία διαφωνούν κάθετα.
- Ο Αλέξης Τσίπρας «θα κάνει το καθήκον του» φέρνοντας τη συμφωνία με τους δανειστές στην Αθήνα, θα περάσει απο τη Βουλή τα κρίσιμα ν/σ και θα παραδώσει τη σκυτάλη -αφού θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη- σε μία μεταβατική κυβέρνηση ειδικού σκοπού της οποίας θα ζητήσει την στήριξη από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το φθινόπωρο οπότε και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Το κρίσιμο ζήτημα για το ποιο από τα δύο σενάρια θα γίνει πράξη είναι η στάση στις ψηφοφορίες των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας. Ψηφοφορίες που όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός θα βρει απέναντί του και τον εταίρο του στην συγκυβέρνηση Πάνο Καμμένο, την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνστανοπούλου και τον πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη.