Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Περί τα δέκα αγροτικά μπλόκα έχουν ήδη στηθεί στην επικράτεια και από χθες έχουν ξεκινήσει δίωροι αποκλεισμοί δρόμων. Οι προσκείμενοι στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων παίρνουν τον δρόμο προς το μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο αναμένεται να στηθεί αύριο. Την ίδια ώρα διχασμένοι εμφανίζονται οι παραγωγοί στη Μακεδονία, ενώ στη Θράκη τηρούν στάση αναμονής.
Αναλυτικότερα, σε καθημερινό δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου, 5 με 7 το απόγευμα, στο ύψος του Αιγίου, προχωρούν οι αγρότες της Αιγιαλείας. Ωστόσο, ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας αποφάσισε να μη συμμετέχει στις αγροτικές κινητοποιήσεις της περιοχής.
Αντίστοιχα, οι αγρότες του Τιρνάβου προχωρούν σε καθημερινό αποκλεισμό της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα.
Τον κόμβο της Ιονίας Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στη θέση Άγιος Δημήτριος, έχουν κλείσει αγρότες και κτηνοτρόφοι της Άρτας. Στο μπλόκο έχουν παρατάξει τα τρακτέρ και αγρότες από το Κομπότι, που συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας.
Στο μπλόκο του Λούρου στην Πρέβεζα, ενισχύθηκαν τα τρακτέρ από γύρω αγροτικές περιοχές, ενώ σήμερα αναμένεται το συντονιστικό να καθορίσει την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεων. «Οι αγρότες της Πρέβεζας οργανώνονται για να μείνουν» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρέβεζας Σπύρος Κλινάκης.
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της περιοχής, οι οποίοι ωστόσο δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων. «Δουλεύουμε ώστε μέχρι την Πέμπτη να έχουμε στήσει ένα αρκετά δυνατό μπλόκο» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Θ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «ο καιρός είναι ένα θέμα, αλλά η αγανάκτηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα καταγράφεται μεγάλη και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε σε μεγάλη προσέλευση».
Περί τα 80 τρακτέρ «μετράει» το μπλόκο των Πραιτωρίων στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καζαντζάκη, Αρχανών και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου αποφάσισαν περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά των περιφερειών τους. Ο Αγροτικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου αποφάσισε να προχωρήσουν σήμερα οι αγρότες σε κινητοποιήσεις στην είσοδο του Οροπεδίου.
Μέχρι στιγμής έχουν στηθεί περί τα δέκα μπλόκα, σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Πρέβεζα, Ιόνια Οδό, επαρχιακή οδό Λάρισας-Κοζάνης, Κουλούρα Ημαθίας και Νάουσα. Το μήνυμα από αρκετές συνελεύσεις αγροτών που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές κινείται στην κατεύθυνση να μη στηθούν πολλά μεμονωμένα μπλόκα, αλλά λιγότερα αριθμητικά και περισσότερο ισχυρά σε κομβικά σημεία. Επίσης εκτιμήσεις αγροτοσυνδικαλιστών αναφέρουν ότι, όταν δημιουργηθούν όλα τα μπλόκα, θα αποφασιστεί αν πρόκειται να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ή αν θα κάνουν κάποια δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα.
Πάντως, αύριο, αναμένεται η έξοδος των τρακτέρ από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα και Λάρισα στον κόμβο της Νίκαιας, υπό την αιγίδα των Ενωτικών Ομοσπονδιών των αγροτικών Συλλόγων, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας.
Παράλληλα δυνάμεις «ζυγίζουν» οι αγρότες της Λάρισας προκειμένου να στηθεί μπλόκο στον Πλατύκαμπο ή και στην περιοχή των Τεμπών, ενώ αγρότες από τα Φάρσαλα προγραμματίζουν σήμερα συγκέντρωση με τα τρακτέρ στο γήπεδο της πόλης και από εκεί πιθανόν να κινηθούν προς το Δρούγο για να αποκλείσουν την Ε.Ο. Λαμίας-Καρδίτσας.
Στο Γερακάρι της Λάρισας παρατάχθηκαν χθες το μεσημέρι αγροτικά μηχανήματα από αγρότες της περιοχής της Αγιάς, ενώ αναμένουν ενίσχυση και από άλλους συναδέλφους τους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Τα τρακτέρ στήθηκαν στην άκρη του δρόμου, όπου και παραμένουν, ενώ -βάσει του σχεδιασμού τους- οι συγκεκριμένοι αγρότες δεν πρόκειται να μεταβούν στον κόμβο της Νίκαιας, αλλά θα παραμείνουν στο σημείο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα προχωρούν σε αποκλεισμό του δρόμου.
Με την ιδέα να στήσουν μπλόκο στο τέλος της εβδομάδας στον κόμβο του Αερινού «φλερτάρουν» οι αγρότες από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία.
Στην Αιτωλοακαρνανία η Παναιτωλοακαρνανική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών «Μπλόκο Κεφαλόβρυσου» αποφάσισε την παράταξη γεωργικών μηχανημάτων σε Κατοχή και Ευηνοχώρι.
Πολλά είναι τα «μέτωπα» στη Μακεδονία, με τους παραγωγούς να εμφανίζονται διχασμένοι. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκαν χθες το απόγευμα προκειμένου να θέσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις τους τόσο σε επίπεδο ημερομηνιών όσο και για το πού θα στηθούν μπλόκα. Χαλάστρα, Μάλγαρα, Αλεξάνδρεια, Πέλλα, Χαλκιδική, Χαλκηδόνα και Κιλκίς είναι οι βασικοί πυρήνες της επιτροπής.
Ταυτόχρονα, γενική συνέλευση πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα στην Επανομή οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με στόχο να καθορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουν πρόθεση να έρθουν σε σύγκρουση με άλλους επαγγελματίες ή πολίτες. Τα μπλόκα της Αν. Θεσσαλονίκης αναμένεται να στηθούν στα «Πράσινα Φανάρια», στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Για το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στις 17.30 το βράδυ, έχει προγραμματιστεί η συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και να οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων του αμέσως επόμενου διαστήματος.
Με κατεύθυνση τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα κινούνται οι Σερραίοι αγρότες. Από τη Δευτέρα συγκεντρώνουν στις πλατείες των χωριών τα αγροτικά τους μηχανήματα και αφού γίνει καταμέτρηση των δυνάμεών τους, προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συγκεντρωθούν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου (έξω από τον Λευκώνα), με κατεύθυνση τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Τέλος, στάση αναμονής εμφανίζονται να τηρούν παραγωγοί στη Θράκη χωρίς ακόμη να προγραμματίζουν κάποιου είδους κινητοποίηση.
«Να συζητήσουμε περαιτέρω ελαφρύνσεις, αν…»
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε περαιτέρω ελαφρύνσεις με τον αγροτικό κόσμο αν συνεχιστεί η μείωση της φοροδιαφυγής και κλείσει θετικά ο προϋπολογισμός του 2017» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης.
Τον Μάρτιο ξεκινούν οι πληρωμές του 2017
Από την άνοιξη ξεκινά η πληρωμή των ενισχύσεων του 2017, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αποπληρωμών που γνωστοποίησε με ενημερωτικό φυλλάδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για τις πληρωμές της Βασικής Ενίσχυσης, του Πρασινίσματος, των συνδεδεμένων ενισχύσεων, της ειδικής στήριξης βάμβακος και των γεωργών νεαρής ηλικίας. Συγκεκριμένα, ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή:
- Συνδεδεμένων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2014 (148 εκατ. ευρώ): Μάρτιος – Ιούνιος 2017.
- Ειδικής στήριξης στην καλλιέργεια βάμβακος έτους 2016 (170 εκατ. ευρώ): Μάρτιος – Ιούνιος 2017.
- Βασικής Ενίσχυσης έτους 2017 (1,160 δισ. ευρώ): Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017.
- Πράσινης Ενίσχυσης έτους αιτήσεων 2017 (560 εκατ. ευρώ): Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017.
- Γεωργών νεαρής ηλικίας έτους αιτήσεων 2017 (16 εκατ. ευρώ): Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017.
Επιστολή κτηνοτρόφων
Επιστολή στον πρωθυπουργό απέστειλε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, ζητώντας να ενεργοποιηθούν κονδύλια από τις ενισχύσεις de minimis και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ως αντιστάθμισμα στις απώλειες για τα ζώα που πέθαναν από την πρόσφατη θεομηνία καθώς και ως αποκατάσταση των αδικιών σε σχέση με την εξισωτική, που μειώθηκε τουλάχιστον 50%. Παράλληλα στην επιστολή η Ομοσπονδία ζητεί να υπάρξουν μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται για το ζήτημα της αυτονόμησης του ΟΓΑ.