Skip to main content

Μαξίμου για εκλογικό νόμο: Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση

«Δεν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό μας. Όπως έλεγε ο Μάο, μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια  κατάσταση», σχολίασε ανώτατη κυβερνητική πηγή αναφερόμενη στον εκλογικό νόμο, κατά το ταξίδι της επιστροφής της ελληνικής αποστολής, η οποία είχε μεταβεί τις προηγούμενες ημέρες στην Κίνα.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, υπάρχει στα κόμματα αναταραχή και διχογνωμία. «Να δούμε που θα καταλήξουν τι στάση θα κρατήσουν τελικά, εμείς πάμε με πολύ καθαρό και έντιμο τρόπο να ανοίξουμε τώρα και όχι πριν τις εκλογές αυτή την συζήτηση και δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει. 40 χρόνια η αριστερά για αυτό μιλάει. Θα μπορούσε να μας κατηγορήσει εάν ήμασταν στην διακυβέρνηση και δεν το φέρναμε», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Τόνισε επίσης ότι στο στρατηγικό σχέδιο του Μαξίμου περιλαμβάνονται «μεγάλες θεσμικές τομές» στον εκλογικό νόμο, καθώς και Συνταγματική αναθεώρηση. Κατά την ίδια πηγή, οι αλλαγές αυτές απαιτούν συναινέσεις, με το Μαξίμου να αναμένει «να φανεί στην πορεία αν το σύστημα είναι ή δεν είναι ώριμο», παρατηρώντας ότι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «βλέπουμε μια στάση που δείχνει μια αναξιοπιστία».

«Βλέπουμε ας πούμε το ΠΑΣΟΚ και προτείνει απλή αναλογική πριν ένα χρόνο και τώρα ακριβώς την ίδια πρόταση διστάζει να την ψηφίσει και λέει δεν την ψηφίζω προτείνω κάτι άλλο. Αυτή δεν είναι σοβαρή στάση», συνέχισε η ίδια πηγή.

Για τις συνομιλίες Αλ. Τσίπρα – Κυρ. Μητσοτάκη

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, βρέθηκε η συνταγματική αναθεώρηση. Η ίδια κυβερνητική πηγή σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν  συμφωνεί με δημοψηφίσματα και απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δέχεται να συναινέσει να ανοίξουν και άρθρα στα οποία δεν συμφωνεί, και να ανοίξουμε και εμείς άρθρα στα οποία δεν συμφωνούμε, ώστε να έχει δημοψηφισματικό  χαρακτήρα η επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Κατά την ίδια πάντα κυβερνητική πηγή, «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει απλή αναλογική, άρα θέλει δικαιότερο εκλογικό σύστημα, θέλει δημοψηφίσματα, θέλει απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». «Τώρα ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Προέδρου βεβαίως είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά», πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού

Αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο ανασχηματισμοί, οι ίδιοι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επεσήμαναν ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνηση, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών.

«Αυτά που φέρνουμε μαζί μας από το Πεκίνο ούτε που τα είχε φανταστεί ο Σαμαράς κάποια χρόνια πριν»

Αναφερόμενη σε ζητήματα καθημερινότητας, η ίδια πηγή του Μεγάρου Μαξίμου σχολίασε ότι γίνεται σημαντική δουλειά στον χώρο της υγείας, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Πρόσθεσε δε ότι «αυτά που φέρνουμε μαζί μας από το Πεκίνο ούτε που τα είχε φανταστεί ο Σαμαράς κάποια χρόνια πριν. Όχι γιατί έφταιγε ο ίδιος αλλά η οικονομία ήταν σε μια πολύ διαφορετική φάση από αυτή που είναι σήμερα. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι και η καθημερινότητα θα βελτιώνεται όσο περνάει ο καιρός και εμείς θα είμαστε αποφασιστικοί να προχωρήσουμε γρήγορα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ανεργία το 2021 να κυμανθεί «σε ποσοστά ευρωπαϊκής κανονικότητας». «Αυτό σημαίνει επενδύσεις αυτό σημαίνει δουλειές. Δεν υπάρχει πιο προοδευτική και πιο αριστερή πολιτική από αυτή», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Για τα εργασιακά

Μιλώντας για τα εργασιακά, η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στην κυβέρνηση «ακριβώς γιατί βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή στην  Ευρώπη υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν ήταν να ανοίξουν ένα νέο γύρο». Η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας στους εργαζόμενους και όχι περαιτέρω ευελιξία, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνει επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Η ίδια πηγή έκανε λόγο για σημαντικούς συμμάχους στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, αναφερόμενη στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και υπογράμμισε ότι «δεν ζητεί κανείς τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα».

Για τη δεύτερη αξιολόγηση

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή επανέλαβε ότι το Μαξίμου επιθυμεί «να κλείσει το συντομότερο», καθώς «όσο πιο γρήγορα τρέξουμε εμείς, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βγούμε, τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσουμε αξιοπιστία, τόσο πιο γρήγορα θα φέρουμε επενδύσεις, τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει το κλίμα».

«Εμείς θέλουμε τον Οκτώβριο να κλείσει», πρόσθεσε η ίδια πηγή, προαναγγέλλοντας ότι τον Ιούλιο θα έρθει στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισι «για να βρούμε ένα τρόπο να υπάρχει καλύτερο micro management».

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Μιλώντας για τις τηλεοπτικές άδειες, η ίδια κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για αποστομωτική απάντηση της Κομισιόν και του ΣτΕ. Παράλληλα, εκτίμησε ότι αν ήταν περισσότερες από τέσσερις οι άδειες, θα ήταν πολύ χαμηλά τα τιμήματα. «Με τέσσερις άδειες θα πάρει πολύ περισσότερα χρήματα το ελληνικό Δημόσιο. Αν είχαμε 11 άδειες θα έδιναν μόνο το πλαφόν τίποτα άλλο. Δεν θα έμπαιναν στον διαγωνισμό», σχολίασε η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας ότι η λογική των τεσσάρων αδειών «είναι η λογική της διαφημιστικής πίτας».

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο «αν κάποια στιγμή αυξηθεί η διαφημιστική πίτα», να υπάρξουν περισσότερα «βιώσιμα» σχήματα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν «βλέπει» περισσότερες τηλεοπτικές άδειες άμεσα.

Για το χρέος

Σε ό,τι αφορά το χρέος, κατά την ίδια πηγή «από τη στιγμή που το ΔΝΤ θα εξετάσει τη θέση του μέχρι το τέλος του χρόνου, συνεπάγεται ότι θα γίνει συζήτηση μέχρι το τέλος του χρόνου». Η πηγή του Μεγάρου Μαξίμου αποτιμά ως σημαντικά τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, αλλά διευκρίνισε ότι «συγκεκριμένα άμεσα μέτρα δεν έχουν προσδιοριστεί». Πρόσθεσε επίσης ότι «το ΔΝΤ το θεωρεί ως προαπαιτούμενο για να συμμετάσχει. Το ΔΝΤ λέει ότι για να βάλω από τη τσέπη μου λεφτά θέλει να υπάρχει σταθερή ανάλυση της αποπληρωμής του χρέους».

Για το πλεόνασμα

«Εμείς εγγυόμαστε ότι θα τα πιάσουμε μια φορά τα πλεονάσματα. Μια φορά όμως. Το 2018. Και τους λέμε ότι να τα έχεις διαρκώς είναι αστείο είναι παραμύθι» σχολίασε η ίδια πηγή, ερωτηθείσα για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 3,5%.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει να συζητήσει το ζήτημα πριν από τις εκλογές στη χώρα του, σε αντίθεση με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Για την πρόταση Κυρ. Μητσοτάκη για πλεόνασμα 2%

«Έλα γιαγιά μου να σου δείξω τα αμπελόχώραφά σου. Και ο Μητσοτάκης και ο Στουρνάρας έφεραν συμφωνίες 4,5% και 6%. Και έρχονται τώρα και λένε…», απάντησε η ίδια πηγή, σε ερώτηση για την πρόταση του προέδρου της Ν.Δ., περί μείωσης του στόχου για πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ. «Όταν δώσαμε τη μάχη να το πάμε μέχρι 3,5% έλεγαν πως πάμε τη χώρα στη βράχια. Προφανώς πρέπει να πάμε στο 1,5% – 2%, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», συμπλήρωσε η ίδια πηγή του Μαξίμου.

Για τη Σοσιαλδημοκρατία

Μιλώντας για τη Σοσιαλδημοκρατία, η ίδια κυβερνητική πηγή εκτίμησε ότι «στην Ελλάδα έχει επιτευχθεί αυτή η συνάντηση στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην κάλπη. Ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά την ίδια πηγή, «υπάρχει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που έχει ένα στρατηγικό δίλλημα αυτή τη στιγμή. Ένα μεγάλο κομμάτι θέλει να μετεξελιχθεί σε δορυφόρο της Ν.Δ. και ενδεχομένως ένα άλλο κομμάτι θέλει να μείνει μέρος της παραδοσιακής Σοσιαλδημοκρατίας».

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Φώτη Κουβέλη

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Φώτη Κουβέλη, η ίδια πηγή επεσήμανε ότι Νομίζω στο συνέδριο είναι μια καλή στιγμή. Θα προχωρήσει έχει ωριμάσει πια να συμπορευτούμε.

Για το Προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι η συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας είναι πολύ σημαντική και για την Ευρώπη και για την Τουρκία.

Για την εικόνα της χώρας

«Έχουμε ενάμισι χρόνο στην κυβέρνηση, η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει. Η Ελλάδα εξαιτίας της διαπραγμάτευσης της σκληρής ήταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας για ένα εξάμηνο με αρνητικό τρόπο εκείνη την περίοδο, αλλά επειδή είχαμε θετική κατάληξη έχει ξεχαστεί. Αλλά έχουμε αποκτήσει προστιθέμενη αξία ως παίχτης. Σημαντικός παίχτης», ανέφερε εν συνεχεία η ίδια πηγή. Τόνισε επίσης ότι η Αθήνα πέτυχε σε ένα ενάμιση χρόνο να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για εξωτερική πολιτική.

Για την κοινωνία 

Μιλώντας για την κοινωνία, η ίδια κυβερνητική παραδέχθηκε ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση… Ο κόσμος ήταν τρελαμένος τα τελευταία έξι χρόνια. Νομίζω ότι η μεγάλη του πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι εμείς δεν είχαμε άλλη επιλογή και ότι δεν έφερνε κάποιος άλλος κάτι καλύτερο από αυτό που φέραμε εμείς. Ο κόσμος είδε ότι φτάσαμε στον γκρεμό και δεν ήθελε κανένας να πέσουμε. Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι μια προοπτική. Αυτό θα αρχίσει να φαίνεται σιγά – σιγά».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι σε δυο χρόνια από τώρα η εικόνα της χώρας θα είναι διαφορετική. «Δεν μπορείς να κρίνεις τώρα. Βάλαμε επίτηδες μπροστά τα δύσκολα μέτρα», εξήγησε η ίδια πηγή.

«Η Cosco θα επενδύσει σχεδόν ένα δισ. ευρώ»

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κίνα, άλλοι κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν: «Πετύχαμε τρία στα τρία: Σημαντικές συμφωνίες με την Cosco, τον κινεζικό κολοσσό Αlibaba και την εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας ΖΤΕ. Μόνο η Cosco αναμένεται να επενδύσει συνολικά στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έργα υποδομής με στόχο την αναβάθμιση του τομέα της κρουαζιέρας, τη δραστική αυξηση του αριθμού των κοντέινερ, την ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, αλλά και τη δημιουργία ενός τεράστιου χώρου στάθμευσης που θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος στάθμευσης στον Πειραιά».

Το σημαντικότερο είναι – όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές- ότι «όχι μόνο ο Πειραιάς αλλά η Ελλάδα αναδεικνύεται πλέον στο “κεφάλι του δράκου” και η υπόλοιπη Ευρώπη είναι το σώμα του».