Πύρρειο νίκη κατήγαγε η κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς δεν συγκέντρωσε 151 κυβερνητικές ψήφους (υπήρξαν 2 κατά, 8 παρών και 7 απουσίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ).
Πιο αναλυτικά, η εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση δόθηκε από τη θετική ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, την ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
Καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής (απουσίασαν οι Γιώργος Γερμενής και Γιώργος Γαλέος).
Συνολικά ναι ψήφισαν 251 βουλευτές, όχι 32 και παρών 8, ενώ απουσίασαν 9 βουλευτές.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα (που προέρχονται από την ΔΕΑ) και δήλωσαν παρών 8 βουλευτές: Ζωή Κωνσταντοπούλου (πρόεδρος Βουλής), Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος.
Απείχαν ακόμη 7 βουλευτές: Γιάνης Βαρουφάκης (με επιστολή του δήλωσε ότι θα ψήφιζε ναι, αλλά η ψήφος του δεν προσμετράται), Ελένη Αυλωνίτου, Ραχήλ Μακρή και οι (προερχόμενοι από την ΚΟΕ) Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και Βασίλης Κυριακάκης, οι οποίοι σε δήλωσή τους αναφέρουν ότι η απουσία τους “εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας”.
Aλ. Τσίπρας: Προέχει η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση
«Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους», τονίζει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Αναμετριόμαστε με το μπόι μας και το μπόι της ιστορίας»
Ενώ διαμορφωνόταν αρνητικό κλίμα μεταξύ των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε ουσιαστικά σε ψήφο εμπιστοσύνης την ονομαστική ψηφοφορία. Σε παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «η διαδικασία εκρίθη ως απαραίτητη προκειμένου η κυβέρνηση να έχει την μέγιστη δυνατή στήριξη σε μία προσπάθεια την τελευταία κρίσιμη στιγμή». «Είναι προφανές ότι σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση του καθενός βαραίνει. Αναμετριόμαστε με το μπόι μας και το μπόι της ιστορίας», είπε και τόνισε: «η εξουσιοδότηση αποτελεί επιλογή ευθύνης σε ότι αφορά τους Βουλευτές της πλειοψηφίας. Αποτελεί την ελάχιστη ευθύνη στο σύνολο της κυβέρνησης που δίνει μάχη επί 5 μήνες με αυταπάρνηση. Και για τους Βουλευτές αποτελεί ψήφο συνείδησης και εθνικής ευθύνης».
Κυβερνητικές πηγές για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι η επιτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης, υπογράμμιζαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές.
Σημείωναν επίσης ότι όταν υπουργοί διαφοροποιούνται και μάλιστα με ψήφο, προφανώς δημιουργείται εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πρόεδρος της Βουλής αν και έχει διαφορετικό θεσμικό ρόλο, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.
Σε ό,τι αφορά στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, οι ίδιες ανέφεραν ότι αρμόδιο όργανο να πάρει αποφάσεις είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Zωή Κωνσταντοπούλου: Απορρίπτω τον εκβιασμό της Ευρώπης
Στην αποψινή ψηφοφορία θα δηλώσω «παρούσα» και θα απορρίψω τους εκβιασμούς των δανειστών, υποστήριξε η πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.
«Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν θα μπορούσα ποτέ να το ψηφίσω», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «την θεσμική μου ευθύνη την αναλαμβάνω δηλώνοντας παρούσα».
«Ο Πρωθυπουργός μίλησε με ειλικρίνεια γενναιότητα παρρησία και ανιδιοτέλεια. Τον τιμώ και θα τον τιμώ πάντα και ταυτόχρονα δεν μπορούσα να προσποιηθώ ότι δεν βλέπω τον εκβιασμό από τους δανειστές» συνέχισε η πρόεδρος της Βουλής.
Π. Λαφαζάνης: Γιατί δήλωσα «παρών»
«Με το “παρών” εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια “πρόταση” που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους “θεσμούς” και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει – χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας».
Αγλαΐα Κυρίτση: Μας δέσμευσε η απόφαση του λαού
Ανακοίνωση στην οποία αιτιολογεί την απόφασή της να δηλώσει «παρών» στην αποψινή ψηφοφορία εξέδωσε η βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση.Όπως εξηγεί, η πρόταση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και η διαδικασία που ακολουθήθηκε, μέσα σε ένα πλαίσιο ωμών εκβιασμών και τετελεσμένων από τους δανειστές μας, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες της χώρας και κυρίως με το γενναίο ΟΧΙ του λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Κοινή δήλωση τεσσάρων βουλευτών
Κοινή δήλωση στην οποία εξηγούν τους λόγους για τους οποίους απείχαν της αποψινής ψηφοφορίας εξέδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Όπως αναφέρουν οι τέσσερις βουλευτές, δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.
«Το “ναι” δεν είναι “ναι” σε μέτρα λιτότητας»
Δήλωση με την οποία επισημαίνουν ότι το σημερινό τους «ναι» υπαγορεύεται από πολιτικούς λόγους, που σχετίζονται με την μη απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να καταγραφεί ως «ναι» στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης υπογράφουν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
newsroom naftemporiki.gr