Ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή, με 305 ψήφους υπέρ, 147 κατά, και 2 αποχές έλανε η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποφάσισε να συνδέσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με την έγκριση του νέου νόμου για τον εμβολιασμό των παιδιών στην Ιταλία. Η τελική ψηφοφορία για το «πράσινο φως» στο σύνολο του νόμου ωστόσο, αναμένεται σήμερα το μεσημέρι.
Από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους, για να μπορούν να εγγράφονται στα ιταλικά σχολεία τα παιδιά, θα πρέπει να έχουν κάνει υποχρεωτικά δέκα εμβόλια. Τα εμβόλια της πολιομυελίτιδας, της ηπατίτιδας Β, του τετάνου, της ιλαράς, της ανεμοβλογιάς, της ερυθράς, του κοκκύτη, της διφθερίτιδας, της παρωτίτιδας και αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β.
Σε ό,τι αφορά άλλα τέσσερα εμβόλια – κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου Β και Γ, του πνευμονιοκόκκου και του ρότα ιού – οι γονείς θα παροτρύνονται, με ειδικές εκστρατείες, να εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Όλα τα παραπάνω εμβόλια θα προσφέρονται δωρεάν από το εθνικό σύστημα υγείας και θα μπορούν να γίνονται και στα φαρμακεία.
Στους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 500 ευρώ, αλλά δεν προβλέπεται η απώλεια της κηδεμονίας, ένα μέτρο που είχε συμπεριληφθεί στην αρχική διατύπωση του νόμου.
Όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορούν να εγγράφονται σε παιδικούς σταθμούς. Θα επιτρέπεται η εγγραφή στο δημοτικό σχολείο, αλλά οι γονείς των παιδιών θα πρέπει να υπογράφουν συγχρόνως υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρουν ότι εννοούν να προχωρήσουν, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στον εμβολιασμό τους. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο.
Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, βάσει του νόμου, θα πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιασθούν και τα παιδιά που έφτασαν στην Ιταλία ως ασυνόδευτοι μετανάστες και πρόσφυγες.
Το κίνημα Πέντε Αστέρων εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στην σύνδεση της έγκρισης του νόμου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. To κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο ήθελε να παραμείνουν υποχρεωτικά μόνο τέσσερα εμβόλια: πολιομυελίτιδας, ηπατίτιδας Β, τέτανου και διφθερίτιδας. Από την πλευρά του επικεφαλής της κεντροαριστεράς, Ματέο Ρέντσι, απάντησε ότι «ο νόμος αυτός δεν είναι μια μάχη που ανήκει στην Δεξιά ή στην Αριστερά» αλλά «αφορά την υγεία των παιδιών μας, και πρέπει να κινηθούμε με γνώμονα την σοβαρότητα».
Πηγή: ΑΜΠΕ