Skip to main content

Π. Σκουρλέτης: Η Ν.Δ. θέτει σήμερα θέμα αλλαγής συνόρων στη Βαλκανική;

Η ψήφιση σήμερα μιας ιστορικής συμφωνίας συμπίπτει με την ιστορική επέτειο ανάδειξης για πρώτη φορά κυβέρνησης της Αριστεράς, επισήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε ότι αναδύεται ένας νέος μεταμνημονιακός διπολισμός και επιτέθηκε στη Ν.Δ. υπογραμμίζοντας ότι «όσες πιρουέτες και συμψηφισμούς και αν κάνει, πρέπει να απαντήσει στο αμείλικτο ερώτημα: Υιοθετώντας το σύνθημα του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι “η Μακεδονία είναι μία και ελληνική”, θέτει σήμερα θέμα αλλαγής συνόρων στη Βαλκανική; Θέτει θέμα αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών που προσδιόρισαν αυτά τα σύνορα;».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η Ν.Δ. μέρα με την ημέρα μεταλλάσσεται και γίνεται ένα κόμμα που ανοίγει τον δρόμο στην ακροδεξιά, σημειώνοντας ότι η χθεσινή τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη στη Βουλή, «σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με μια τοποθέτηση εθνικιστικού χαρακτήρα» αλλά δυστυχώς «ο πρόεδρος της Ν.Δ., χθες άφησε πολύ μεγάλο χώρο στον εθνικισμό».

«Μας είπατε ότι υπήρξε σχεδιασμός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για να διαλύσουμε τα άλλα κόμματα. Εμείς δημιουργήσαμε το Μακεδονικό θέμα; Εμείς διαμορφώσαμε την ενδιάμεση Συμφωνία; Εμείς ανακαλύψαμε την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας; Πώς αρνείστε τον εαυτό σας με τόσο μεγάλη ευκολία; Πώς αποδέχεστε τη Σαμαροποίηση αυτού του χώρου, έτσι αμαχητί;» πρόσθεσε.

Επίσης κατηγόρησε τη Ν.Δ γιατί δεν καταδίκασε απερίφραστα τα γεγονότα του συλλαλητηρίου της Κυριακής, όπου έδρασαν οπαδοί της Χρυσής Αυγής, του νεοφασισμού, του ναζισμού.

Κριτική επιφύλασσε όμως ο κ. Σκουρλέτης και για τη στάση του ΚΚΕ στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι ένα κόμμα ιστορικό όπως το ΚΚΕ θα έπρεπε να διαθέτει έναν πιο αναλυτικό τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων, ιδίως για εκείνα τα ζητήματα που θα μπορούσαν να ανοίξουν δρόμο προς την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Βαλκανικής.