Skip to main content

Πολωνία: Δεν θα δεχθούμε κανέναν εκβιασμό από την Ε.Ε. για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Η πολωνική κυβέρνηση «δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό εκ μέρους αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Ράφαλ Μπότσενεκ, αντιδρώντας στην απειλή επιβολής κυρώσεων από τις Βρυξέλλες.

«Δεν θα δεχθούμε κανέναν εκβιασμό εκ μέρους της ΕΕ, ιδιαίτερα έναν εκβιασμό ο οποίος δεν βασίζεται σε γεγονότα», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Όλοι οι νόμοι που ετοιμάζονται από το πολωνικό κοινοβούλιο συνάδουν με το σύνταγμα κα με τους δημοκρατικούς κανόνες. Λυπούμαστε που ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, χωρίς να γνωρίζει τα σχέδια νόμου και τους πολωνικούς νόμους, διατυπώνει μια άδικη κριτική κατά της Πολωνίας», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Τετάρτη την Πολωνία ότι είναι «έτοιμη να κινήσει αμέσως τη διαδικασία του άρθρου 7» σε βάρος της, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της στην Ε.Ε., σε περίπτωση ανάκλησης των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κόνραντ Σιμάνσκι, δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λάβει περισσότερο υπόψη της στους συλλογισμούς της το γεγονός ότι η οργάνωση της Δικαιοσύνης επαφίεται στα κράτη – μέλη, που λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις στο πλαίσιο των δικών τους πολιτικών και νομοθετικών διαδικασιών».

«Η Πολωνία θα απαντήσει συγκεκριμένα στον κατάλληλο χρόνο επακριβώς στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα αρχίσει διαδικασία επί παραβάσει – ένα πιο συνηθισμένο μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις – κατά της Βαρσοβίας, μετά τη δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης του νέου νόμου για την οργάνωση των δικαστηρίων του κοινού δικαίου.

Πρόκειται για μία από τις μεταρρυθμίσεις στο πολωνικό δικαστικό σύστημα στις οποίες ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δεν έθεσε βέτο τη Δευτέρα, αντίθετα με ό,τι συνέβη για δύο άλλα κείμενα.

Τόσο ο πρόεδρος Ντούντα όσο και η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο προέρχονται από το συντηρητικό δεξιό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), το οποίο ελέγχει πλειοψηφικά και τα δύο σώματα του πολωνικού κοινοβουλίου (Σέιμ και Γερουσία). Ηγέτης του κόμματος και ισχυρός άνδρας της χώρας είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιάροσλαβ Καζίνσκι, ο οποίος όμως δεν διαθέτει κανένα θεσμικό αξίωμα.

Αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα είναι η κεντρώα – κεντροδεξιά Πλατφόρμα Πολιτών, από την οποία προέρχεται ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο