Με την ένταση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους και μία χειραψία που διήρκεσε περί τα τρία δευτερόλεπτα, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν άνοιξαν της αυλαία της Συνάντησης Κορυφής στο Ελσίνκι.
Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογός του συνέχισαν τις φιλοφρονήσεις που από καιρό ανταλλάσσουν. Η αφορμή αυτή τη φορά ήταν αρκετά εύκολη. Αφού συνεχάρη τον Πούτιν για την επιτυχημένη διοργάνωση του Μουντιάλ, ο Τραμπ έδωσε μία γεύση της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους.
«Έχουμε πολλά ωραία να συζητήσουμε, εμπόριο, πυραύλους, Κίνα», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Αμερικανός πρόεδρος για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν σημειώσει πρόοδο εδώ και πολλά χρόνια.
«Είναι καλό πράγμα να κάνουμε πρόοδο. Ο κόσμος θέλει να μας δει να τα πηγαίνουμε καλά. Διαθέτουμε το 90% των πυρηνικών και αυτό δεν είναι καλό», πρόσθεσε με νόημα ο Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει την καθυστέρηση του Ρώσου ομολόγου του, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές υπήρξε μάλλον εσκεμμένη για να στρέψει το κέντρο του ενδιαφέροντος προς το μέρος του. Ο Πούτιν προσγειώθηκε στο Ελσίνκι με περίπου μία ώρα καθυστέρηση.
Παρά τις πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να πιέσει τον Πούτιν και στο ζήτημα της φερόμενης ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές το 2016, ο Τραμπ δεν ανέφερε τίποτα σχετικά. Δεν είπε επίσης τίποτα για Συρία, ΝΑΤΟ, Ουκρανία.
Αν και γνωστός για τις απρόβλεπτες αντιδράσεις του, ο Τραμπ είχε δώσει από νωρίς το πρωί δείγμα γραφής για το πώς θα κινηθεί στο ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων.
Εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε το FBI – και την έρευνα που διεξάγει για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές – για τις κακές διμερείς σχέσεις. «Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημες εξαιτίας της βλακείας ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και, τώρα, του κυνηγιού μαγισσών», έγραψε στο Twitter προκαλώντας την απορία της Χίλαρι Κλίντον με ποιανού το μέρος συντάσσεται.
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν συναντώνται για την πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής χωρίς ατζέντα, με την ελπίδα ίσως μίας συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή αποκατάσταση των τεταμένων αμερικανορωσικών σχέσεων. Η επιλογή του Ελσίνκι δεν ήταν τυχαία. Στη φιλανδική πρωτεύουσα είχε πραγματοποιηθεί πλήθος συνόδων των δύο χωρών κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
naftemporiki.gr