Skip to main content

Γ. Βρούτσης: Προτεραιότητα η άμεση έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε ο νέος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Σύμφωνα με τον νέο υπουργό, πρώτη προτεραιότητα είναι η δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, ενώ σημείωσε ότι μέχρι την 1η Ιουνίου 2020 το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται πλέον ψηφιακά.

Στόχος, όπως είπε, είναι η διαμόρφωση ενός προηγμένου ψηφιακού περιβάλλοντος, η δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και η αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών, «για να επιλύσουμε οριστικά ένα ζήτημα που αποτελεί ανοιχτή πληγή στην αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και ολόκληρης της κοινωνίας». Όπως συμπλήρωσε, «σήμερα ξεκινάει με συγκεκριμένο διάγραμμα και πρόγραμμα το νοικοκύρεμα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι, λόγω της ενδεχόμενης χαλάρωσης που έχει επέλθει, από την προεκλογική περίοδο, η πρώτη πολιτική του απόφαση θα αφορά την αύξηση και την ενδυνάμωση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας που έχουν, ήδη, προγραμματιστεί στις τουριστικές περιοχές της χώρας για την πάταξη της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας, των καταχρηστικών συμπεριφορών, αλλά και κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Όπως είπε, δεύτερη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων «που ξεκινήσαμε την προηγούμενη περίοδο, κυρίως για σημαντικές οργανωτικές αλλαγές που άλλαξαν τη φυσιογνωμία και τις υπηρεσιακές δυνατότητες των υπηρεσιών του υπουργείου.

«Από το 2015, κάποιες από αυτές ανακόπηκαν» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, αναφέροντας ως παράδειγμα το σύστημα της ψηφιακής αποτύπωσης του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων, το ονομαζόμενο «ΑΤΛΑΣ», ή ο «ΗΛΙΟΣ» με την ψηφιακή καταγραφή των συνταξιούχων, «είτε άλλα τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν στον βαθμό που έπρεπε». Όπως σημείωσε, «αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν και να ενταχθούν σε ένα συνολικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της πολιτείας, να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, να υπάρχει διαφάνεια σε όλες τις δράσεις του υπουργείου και να πιάνει τόπο η συγκινητική προσπάθεια των εργαζομένων του υπουργείου, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, συνεχίζουμε μία άλλη βασική προτεραιότητα που είχαμε ξεκινήσει το 2014, το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, ώστε να επιβραβεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η συνέπεια» είπε.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τρίτη σημαντική προτεραιότητα είναι η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας. «Έχουμε δώσει δείγμα ανεξίτηλης γραφής με τη θέσπιση, το 2013, του αυστηρού προστίμου των 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία. Δεν θα επιτρέψουμε την οποιαδήποτε αυθαιρεσία και καταχρηστική συμπεριφορά από τους εργοδότες, είτε από το πεδίο των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, είτε από το πεδίο της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, δίνοντας, όμως, παράλληλα κίνητρα επιβράβευσης των συνεπών και σωστών εργοδοτών, όπως π.χ. με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Το ΣΕΠΕ και οι ικανότατοι λειτουργοί του θα αποτελέσουν με περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού και επιχειρησιακού δυναμικού του την ασπίδα προστασίας όλων των εργαζομένων» ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης.

Επίσης, τόνισε ότι προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας αποτελεί η διαφάνεια σε κάθε δράση και ενέργεια. Συγκεκριμένα, είπε: «Ενδεικτικά, δρομολογούμε άμεσα την επανέκδοση σε μηνιαία βάση των στοιχείων του συστήματος “ΗΛΙΟΣ” για τις συντάξεις, που έχει διακοπεί, την αποκατάσταση και την έρευνα του ηλεκτρονικού μητρώου εκκρεμών συντάξεων και, ταυτόχρονα, την υλοποίηση της εντολής του Συνηγόρου του Πολίτη για τη δημοσιοποίηση και εμφάνιση του επανυπολογισμού των συντάξεων, διαμέσου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων».

«Στον πυρήνα της κοινωνικής πολιτικής μας είναι η στήριξη με κάθε τρόπο της οικογένειας, ενώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αποτελέσει ξανά το βασικό εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής παρέμβασης» συνέχισε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα το διευρύνουμε και θα το ενισχύσουμε για να “αγκαλιάσει” τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία».

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν πρόκειται να εκμηδενίσει ή να ισοπεδώσει τα πεπραγμένα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. «Αντίθετα, θα διορθώσουμε κενά και αστοχίες, θα εξορθολογίσουμε ή θα καταργήσουμε κάποια που πρέπει να καταργηθούν, στηρίζοντας, όμως, οτιδήποτε χρειάζεται ενδυνάμωση. Η συνέχεια του κράτους αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτικής μας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας ως παράδειγμα την προσπάθεια που έχει γίνει για την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας. «Εμείς θα τη σεβαστούμε και θα την ενισχύσουμε περαιτέρω με στελέχη, με καινοτόμα θεσμικά και ελεγκτικά εργαλεία και, κυρίως, με σταθερή πολιτική βούληση για την προστασία των εργαζομένων και την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας» τόνισε ο νέος υπουργός Εργασίας.

«Εξοπλισμένος με συναίσθημα, εμπειρία, γνώση και αποφασιστικότητα, αλλά και με τους δύο άξιους συνεργάτες μου υφυπουργούς, είμαι αισιόδοξος και σίγουρος ότι θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν για τον κόσμο της εργασίας, τον συνταξιούχο και τον κάθε πολίτη» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης.

Από την πλευρά της, η απερχόμενη υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο σημείωσε πως «παραλάβαμε μία αγορά εργασίας με την ανεργία στο 26%. Παραδίδουμε μία αγορά εργασίας που επουλώνει τις πληγές της κρίσης, έχοντας μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες κι έχοντας δημιουργήσει πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, με το 70% της αύξησης των θέσεων να είναι πλήρους απασχόλησης. Επίσης, στο εξάμηνο φέτος, το ισοζύγιο των προσλήψεων-αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό κατά 296.000 θέσεις».

Η ίδια ανέφερε πως «παραλάβαμε μία αγορά εργασίας στην οποία οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων είχαν ανασταλεί. Επαναφέραμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων – την αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Από τον Αύγουστο του 2018, έχουμε επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε 15 κλάδους, με αυξήσεις μισθών για περισσότερους από 220.000 εργαζόμενους. Παραλάβαμε μία αγορά εργασίας στην οποία ο κατώτατος μισθός είχε περικοπεί κατά 22% και ήταν στα 586 ευρώ, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών είχε περικοπεί κατά 32% και ήταν στα 510 ευρώ. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, καταργώντας τον υποκατώτατο μισθό και ορίζοντας ως ενιαίο κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ. Μειώσαμε πάνω από 10 μονάδες την αδήλωτη εργασία. Παραλάβαμε την αγορά εργασίας με διάχυτα φαινόμενα παραβατικότητας και απλήρωτης εργασίας. Προχωρήσαμε σε θεσμικές παρεμβάσεις, για να ενισχύσουμε την προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Η κ. Αχτσιόγλου συμπλήρωσε πως «παραδίδουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με πλεόνασμα. Ένα ασφαλιστικό σύστημα στο οποίο οι περικοπές των συντάξεων είναι παρελθόν, ενώ από 1.1.2019, ξεκίνησαν οι αυξήσεις για 620.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Ένα ασφαλιστικό σύστημα στο οποίο η 13η σύνταξη επανήλθε έστω και τμηματική, ολόκληρης για τις χαμηλές συντάξεις και ποσοστιαίας για τις υπόλοιπες. Επίσης, παραδίδουμε μειωμένες κατά 70% τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που παραλάβαμε».

Πηγή: ΑΜΠΕ