Skip to main content

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει χιλιάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις στη Βενεζουέλα

«Η άσκηση της ελευθερίας της γνώμης, της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι και του δικαιώματος συμμετοχής στη δημόσια ζωή, περιλαμβάνει έναν κίνδυνο αντιποίνων και καταπίεσης», τόνισε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ενώπιον του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσής της για τη Βενεζουέλα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορά χιλιάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις, κυρίως νέων ανδρών. 

Χιλιάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις διεξήχθησαν από τους τελευταίους 18 μήνες από τις ειδικές δυνάμεις της Βενεζουέλας και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν στους τόπους του εγκλήματος τέτοιες συνθήκες ώστε να φαίνεται σαν τα θύματα να αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους, υποστηρίζει ο ΟΗΕ σε έκθεσή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα χθες και η οποία περιγράφει εκτεταμένες κυβερνητικές καταχρήσεις εις βάρος πολιτικών αντιφρονούντων.  

Συγκεκριμένα, ειδικές δυνάμεις ασφαλείας, τις οποίες αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ως «τάγματα θανάτου», σκότωσαν 5.287 ανθρώπους το 2018 και άλλους 1.569 έως τα μέσα Μαΐου φέτος, αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ., σύμφωνα με τους «New York Times».  

Τον «εξαιρετικά υψηλό» αριθμό εξωδικαστικών εκτελέσεων στη Βενεζουέλα, κατήγγειλε χθες η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ καλώντας την κυβέρνηση να διαλύσει τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας της (FAES).  

Η Ύπατη Αρμοστής, η οποία επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια – και ιδιαίτερα μετά από το 2016 – η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και τα θεσμικά της όργανα έχουν εφαρμόσει μια στρατηγική «εξουδετέρωσης, καταστολής και ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων και επικριτών της κυβέρνησης».

Η FAES είναι μία μονάδα, η οποία συγκροτήθηκε το 2017 για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι οικογένειες 20 θυμάτων υποστηρίζουν ότι τάγματα θανάτου, μασκοφόροι, μαυροντυμένοι άνδρες από την FAES, έφτασαν με μαύρα ημιφορτηγά που δεν διέθεταν πινακίδες κυκλοφορίας, εισέβαλαν στα σπίτια τους, έκλεψαν υπάρχοντά τους, κακοποίησαν γυναίκες, αναγκάζοντάς τες ενίοτε να ξεγυμνωθούν. «Χώριζαν τους νεαρούς άνδρες από τα άλλα μέλη των οικογενειών τους, πριν τους πυροβολήσουν», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως η FAES σκηνοθετούσε τη σκηνή του εγκλήματος και αλλοίωνε τα αποδεικτικά στοιχεία. Τοποθετούσαν όπλα και ναρκωτικά, πυροβολούσαν με τα όπλα τους στους τοίχους ή στον αέρα για να υπονοήσουν μια συμπλοκή και να αποδείξουν ότι τα θύματα προέβαλαν αντίσταση κατά της αρχής».

Η έκθεση περιγράφει επίσης την τακτική κακοποίηση των ατόμων που κρατούνται για πολιτικούς λόγους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνδρες και οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε μία ή περισσότερες μορφές βασανιστηρίων, όπως ηλεκτροπληξία, ασφυξία με πλαστικές σακούλες, εικονικό πνιγμό, ξυλοδαρμό και σεξουαλική βία. Οι γυναίκες σέρνονταν από τα μαλλιά  και απειλούνταν με βιασμό, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Μπατσελέτ υπογράμμισε ότι έλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης του Καράκας να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για να επιλύσει ορισμένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα. Την έκθεση αναμένεται να παρουσιάσει η ίδια σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP