του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Χρειάστηκε να περάσουν έξι μήνες διαπραγματεύσεων, να επιβληθεί τραπεζική αργία, έλεγχος κεφαλαίων και ένα δημοψήφισμα για να καταλήξουν τα ελληνικά κόμματα, πλην του ΚΚΕ, σε μια κοινή γραμμή, την οποία θα πάρει μαζί στις αποσκευές του αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το κλειδί για τη συμφωνία, λένε οι πληροφορίες, ήταν αφενός η επισήμανση ότι την ευθύνη των διαπραγματεύσεων την έχει η κυβέρνηση, συνεπώς έχει και την ευθύνη για την όποια εξέλιξη, αφετέρου η αναφορά τόσο του κ. Μεϊμαράκη όσο και της κ. Γεννηματά ότι από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έως σήμερα χάθηκε πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα η όποια συμφωνία με τους δανειστές να εμπεριέχει και νέα επώδυνα μέτρα.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας αναδειχθεί απόλυτος κυρίαρχος στο εσωτερικό της χώρας μετά το χθεσινό «Όχι» των πολιτών, θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες έχοντας αυτό που ο ίδιος και οι συνεργάτες του επεδίωκαν μετ’ επιτάσεως:
- Τη στήριξη του ελληνικού λαού και την ομόθυμη απόρριψη των σκληρών μέτρων λιτότητας
- Και τη στήριξη έστω και με αστερίσκους των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης
Και τα δύο, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, μαζί με την αποχώρηση Βαρουφάκη, είναι τα όπλα στη φαρέτρα της Αθήνας για μια συμφωνία που θα προτείνει στη αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας και που με τις έως τώρα πληροφορίες:
- Θα κινείται με βάση το κείμενο των θεσμών που μπορεί να απορρίφθηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα αλλά δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
- Θα περιλαμβάνει τις ενστάσεις της κυβέρνησης για θέματα όπως η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ, η περικοπή των αμυντικών δαπανών, ο ΦΠΑ στην εστίαση κ.ά.
- Θα καλύπτει επαρκώς τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (η κυβέρνηση ζητά διετές πρόγραμμα).
- Θα περιλαμβάνει ένα ισχυρό και εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα με αιχμή την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
- Θα δεσμεύεται ότι στο εγγύς μέλλον θα ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
- Και τέλος και κατά προτεραιότητα θα λύνει το έντονο και πειστικό πρόβλημα ρευστότητας ώστε να επανέλθει σταδιακά σε συνθήκες ομαλότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Ειδικότερα για το τελευταίο, οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των τραπεζών, υπό την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, αναμένεται από ώρα σε ώρα να αποφασίσουν και στη συνέχεια να εκδοθεί νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την παράταση της τραπεζικής αργίας και των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μέχρι μεθαύριο Τετάρτη.
Περιγράφοντας, με ανακοίνωσή του, τις επιδιώξεις της κυβέρνησης ο Γαβριήλ Σακελαρίδης κάνει λόγο «για μια ουσιαστική και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση που θα επιμερίζει τα βάρη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα ρυθμίζει το ζήτημα του χρέους, θα διασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φυσικά θα αποκαθιστά τη ρευστότητα των τραπεζών».