Skip to main content

Η στρατηγική αναθεώρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Τη στρατηγική αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο συζητούν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.), στο περιθώριο των διαβουλεύσεων επί του προσχεδίου ψηφίσματος, το οποίο ετοίμασε η Βρετανία για ανανέωση της θητείας της δύναμης για το προσεχές εξάμηνο.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, πρόκειται για προσθήκη την οποία θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για στρατηγική αναθεώρηση όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του οργανισμού.

Το Κυπριακό βρέθηκε την Παρασκευή στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αναζητούμε μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. «Αλλά την ίδια στιγμή ξέρω πολύ καλά ότι ο μόνος τρόπος για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην γείτονα χώρα, είναι να στηρίξουμε την ενταξιακή της πορεία» σημείωσε.

Η κ. Μογκερίνι από την πλευρά της είπε ότι «θα έχουμε έναν υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο με την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα όπου θα αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες και όλους τους τρόπους να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες».

Την εκτίμηση ότι το Κραν Μοντανά υπήρξε «ένας ακόμη σταθμός στη μεγάλη μας πορεία για την επίλυση του Κυπριακού» και όχι «το τέλος, όπως δηλώνουν εκείνοι που επιθυμούν να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών τους», εξέφρασε εξάλλου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία, το βράδυ της Πέμπτης, στην εκδήλωση για τις «μαύρες» επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο. «Αυτό που απαιτείται είναι η καλή προετοιμασία και η αλλαγή νοοτροπίας και θέσεων της Τουρκίας και εκείνων εκ των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, που επιμένουν να είναι μέρος της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα και συμμέτοχοι στη διακυβέρνηση του τόπου» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ