Skip to main content

Ενεργοποίηση του μηχανισμού αλληλεγγύης της Ε.Ε. ζητούν για την Κω οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ.

Ενεργοποίηση του μηχανισμού αλληλεγγύης της Ε.Ε. για τον σεισμό στην Κω ζήτησαν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αλληλεγγύης της Ε.Ε. σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και 100% χρηματοδότηση από τους κοινοτικούς πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών, όπως αντίστοιχα είχε γίνει και τον Νοέμβριο του 2015, όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους 1.651.834 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή των Ιονίων νήσων.

Σε αντίστοιχη περίπτωση, στους καταστρεπτικούς σεισμούς που είχαν πλήξει την Ιταλία  τον Αύγουστο του 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση  είχε εγκρίνει την επέκταση του υφιστάμενου υπολογισμού του Ταμείου Αλληλεγγύης, ο οποίος βασίζεται επί του παρόντος στις συνέπειες των ζημιών που προκαλεί ένα μεμονωμένο καταστροφικό συμβάν, ώστε να περιλάβει την σωρευτική εκτίμηση των ζημιών που προκαλούνται από σειρά φυσικών καταστροφών στην ίδια περιοχή σε ένα έτος.

Ολόκληρη η ερώτηση:

«Ο σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω κοντά στις τουρκικές ακτές, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στις 1.31 π.μ., είχε ως τραγικό επακόλουθο το θάνατο δυο ανθρώπων, αρκετούς τραυματίες  και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Οι πρώτες επίσημες αναφορές μιλούν για σοβαρές ζημιές σε σπίτια στην Κω. Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε το νησί καθώς προκλήθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές  στο λιμάνι με  αποτέλεσμα  να καταστεί προς το παρόν ανενεργό μέχρι να ελεγχθεί από ειδικά κλιμάκια. Μεταξύ των κτηρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας. Σημαντικός αριθμός κατοίκων έχει εγκαταλείψει  την κατοικία του. Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και εν μέσω τουριστικής περιόδου η ανάγκη για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και αλληλεγγύη απέναντι στους κατοίκους της περιοχής είναι επιτακτική.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η Επιτροπή:

  • Σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί η ελληνική Κυβέρνηση να υποβάλλει αίτημα για χρηματοδότηση;
  • Σε ποιες περιπτώσεις η χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει το 100% από κοινοτικούς πόρους όπως προβλέπεται μετά τους σεισμούς στην Ιταλία;».