Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιάβαστος ο Κυρ. Μητσοτάκης για την ψήφο στα 17

«Αδιάβαστο» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφο στα 17.

Η Κουμουνδούρου κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι στην προσπάθειά του να απαντήσει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση του δικαιώματος ψήφου στα 17 «κατάφερε τα ακατόρθωτα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «απαξιώνει τη νέα γενιά, θεωρώντας την ανίκανη να αποφασίσει για το μέλλον της», αλλά και ότι «καταχώρησε στη λίστα των “δικτατοριών” χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία».

«Πληροφορούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στη μεν Αυστρία δικαίωμα ψήφου στις γενικές εκλογές έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το ίδιο ισχύει και στις τοπικές εκλογές σε ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας», τονίζει η Κουμουνδούρου.

«Τέλος, θα προτείναμε στον κ. Μητσοτάκη, πριν ξαναδοκιμάσει  να παραδώσει μαθήματα ευρωπαϊσμού, να ρωτήσει τουλάχιστον τον πρόεδρο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και  υποψήφιο ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, κ.Κυρανάκη, ο οποίος έχει δηλώσει την ένθερμη υποστήριξή του στην επέκταση του δικαιώματος ψήφου στα… 16, σημειώνοντας μάλιστα ότι υπάρχει σχετική συζήτηση στους κόλπους του ΕΛΚ», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, παραπέμπει σε σχετική απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, βάσει της οποίας -συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- «καλούνται τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ζήτημα της επέκτασης του δικαιώματος ψήφου στους 16χρονους, για όλες τις εκλογικές διαδικασίες». «Η μικροπολιτική και η λασπολογία έχουν και κάποια όρια», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, το βράδυ της Δευτέρας, και αναφερόμενος στο δικαίωμα ψήφου από την ηλικία των 17, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αρνητικός. «Γιατί όχι από τα 16; Παντού στον κόσμο με εξαίρεση τη Βόρεια Κορέα ψηφίζουν από τα 18. Σε ελάχιστες χώρες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι δικτατορίες, υπάρχει ψήφος από τα 17. Η ενηλικίωση είναι στα 18. Γιατί αυτό να το αλλάξουμε; Μεταξύ της ψήφου στα 17 και της ψήφου των ομογενών, οι πολίτες, αν τους ρωτούσαμε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα διάλεγαν το δεύτερο», πρόσθεσε.