Την άμεση αντίδραση του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνου Λουράντου προκάλεσε
«Είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου να καταργήσει τις συμμετοχές των ασφαλισμένων που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση και είναι ιδιαίτερα υψηλές» είπε ο κ. Λουράντος συμπληρώνοντας ότι τα φαρμακεία αδυνατούν να ανταποκριθούν και σε αυτή τη δαπάνη «την ώρα που καθημερινά πιστώνουν τα ασφαλιστικό σύστημα από τα ελάχιστα ταμειακά τους διαθέσιμα».
Σχετικά με τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία, ο πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε ότι «οι φαρμακοποιοί ενδεχομένως να αποδέχονταν μια τέτοια πρόταση αλλά με προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων θα είναι η δυνατότητα εξόφλησης των εταιρειών όταν θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ».
Πιο δηκτική ήταν η αντίδραση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκου Θεοδοσιάδη.
«Οι φαρμακοποιοί δεν περίμεναν τη σύσταση του υπουργού Υγείας για επίδειξη ανθρωπιάς» απάντησε και πρόσθεσε:
«Οι φαρμακοποιοί την ανθρωπιά τους την παρέχουν καθημερινά και σε μόνιμη βάση όλα τα χρόνια και όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες και αυτό είναι κάτι που οι ασφαλισμένοι το γνωρίζουν πολύ καλά. Ο κ. Κουρουμπλής λοιπόν ας μη βιάζεται να κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Εάν πραγματικά θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους που η κυβέρνησή του έστειλε στις ουρές των τραπεζών, ας νομοθετήσει όλα τα φάρμακα να χορηγούνται χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου. Αν μάλιστα θέλει, μπορεί, για λόγους ταχύτητας, να το κάνει και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου».
Σήμερα, εν τω μεταξύ, ο Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος (Φ.ΑΝ.Ι.Ε.) κατήγγειλε ότι «οι περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες που διατηρούν πρωτότυπα και απαραίτητα φάρμακα δεν δέχθηκαν ή δεν παρέδωσαν παραγγελίες. Οι συναλλαγές ζητείται να γίνονται μόνο με μετρητά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φάρμακα που δεν μπορούμε να προμηθευτούμε». Το ΦΑΝΙΕ σημειώνει ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ήδη σημαντικές και ζητά την λήψη άμεσων μέτρων.