Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Η ασφάλεια της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια

Στην ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, μετά από την πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η ασφάλεια της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια, αλλά και ότι η Ελλάδα στηρίζει απολύτως την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η οποία, όπως συμπλήρωσε, εκπληρώνει όλους τους όρους που της τέθηκαν στην προ ενταξιάκη περίοδο.

Επεσήμανε, δε, ότι αποφασίστηκε πιο στενή συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών την επόμενη περίοδο. Ένα σημείο σύμπτωσης απόψεων μεταξύ Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας, όπως είπε, είναι η σταθεροποίηση στην ΠΓΔΜ.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά τις επαφές του με τους κ.κ. Βούτσιτς και Μπορίσοφ, τέθηκαν επί τάπητος έργα υποδομής, όπως η πλωτή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι, αλλά και η σιδηροδρομική διασύνδεση από τη Θεσσαλονίκη στον Δούναβη.

«Ευχαριστώ τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την στήριξή τους στον Ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας», είπε από την πλευρά του ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τόνισε ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε διάφορα πρότζεκτ με οικονομικό και πολιτικό ενδιαφέρον.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ επεσήμανε ότι είναι και δικό του όνειρο να δει τη σιδηροδρομική και οδική διασύνδεση μεταξύ των τριών χωρών. «Είναι προτεραιότητα για μας κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας στην Ε.Ε. Τρεις λαοί μαζί, δεν είμαστε τρεις χώρες αλλά δέκα φορές πιο δυνατοί», τόνισε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ