«Υπάρχει συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης, και με επιτυχία, να εξασφαλιστούν οι εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στη Βουλή, με αφορμή τις απεργίες στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ζητώντας από τους απεργούς να επιδείξουν πνεύμα καλής θέλησης.
«Η απεργία ελπίζω ότι βρίσκεται σε αποκλιμάκωση. Υπάρχουν σωματεία που έχουν αναστείλει την κινητοποίηση και θέλω να ελπίζω ότι το σύνολο των σωματείων θα την αναστείλουν», εκτίμησε ο Θ. Δρίτσας και πρόσθεσε εμφατικά: «Είμαστε προς το τέλος. Προς το τέλος για μία νέα αρχή και για τον Πειραιά και για την Θεσσαλονίκη».
«Γιατί δεν δίνετε εντολή στη διοίκηση του ΟΛΘ να ασκήσει ένδικα μέσα;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Σάββας Αναστασιάδης εκτιμώντας ότι «απαξιώνεται ολοκληρωτικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Δεν πρόκειται να επιστρέψει κανένα φορτίο. Και εσείς μιλάτε ως σχολιαστής. Ποιες ενέργειες κάνατε; Εκτός να περιμένετε να λυθεί το πρόβλημα διά της ωριμάνσεως».
«Σας κάλεσα σε μία σύνθετη προσέγγιση και εσεις μου λέτε ‘πηγαίνετέ τους στα δικαστήρια’. Δηλαδή η κυβέρνηση να πάψει να βρίσκει τις λύσεις και να στέλνει τους εργαζόμενους στα δικαστήρια», του απάντησε ο υπουργός Ναυτιλίας υπενθυμίζοντας ότι επί των κυβερνήσεων Ν.Δ. το λιμάνι της Θεσσαλονίκης απέργησε μήνες και του Πειραιά επί τρεις ολόκληρους μήνες.
Ο κ. Δρίτσας άσκησε κριτική στους εργαζόμενους σημειώνοντας πως πρέπει να συνυπολογίσουν ότι για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης «δεν έχουν κλείσει ακόμη οι όροι του διαγωνισμού». Ο υπουργός έκανε λόγο για «συνεργασία σε πνεύμα ευθύνης και καλής θέλησης» και υπενθύμισε ότι στον Πειραιά «οι εργαζόμενοι στο λιμάνι σεβάστηκαν τις πραγματικές ανάγκες να μην ταλαιπωρηθούν οι επισκέπτες» και το περασμένο Σάββατο μέσα σε 18 ώρες κατέπλευσαν οκτώ κρουαζιερόπλοια και ήλθαν και έφυγαν 14.000 επιβάτες. «Όλα έγιναν κανονικά χάρη στη συνεργασία του Λιμενικού, του ΟΛΠ, των πρακτόρων, των εργαζομένων στο λιμάνι και στα κρουαζιερόπλοια που επωμίσθηκαν βάρος πέραν της εργασίας τους», τόνισε.
«Δεν έχουμε περιθώριο να εντείνουμε την αβεβαιότητα», υπογράμμισε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος ο οποίος ρώτησε αν υπάρχουν απεργοί που αμείβονται κανονικά. «Δεν έχω στοιχεία πως όσοι απεργούν αμείβονται», τόνισε ο Θ. Δρίτσας. «Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι αναπτυξιακή προϋπόθεση», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι περίεργη η περίοδος που ζούμε, χρειάζεται να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης γιατί όλα αυτά συνδέονται με την αβεβαιότητα για το μέλλον. Η κυβέρνηση με επιχειρήματα, με προτάσεις, με επιχειρήματα διεκδικεί να πείσει ότι χειρίζεται υπεύθυνα τα προβλήματα».
naftemporiki.gr