Η μεγάλη στιγμή έφθασε. Ήταν περί τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου όταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Ιταλία, σήμανε συναγερμό στην ελληνική Κυβέρνηση, που προχώρησε άμεσα σε αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη γειτονική χώρα.
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έως και τις αρχές Μαρτίου το λοκ νταου στις αφίξεις από το εξωτερικό στην Ελλάδα έγινε καθολικό σε παγκόσμια κλίμακα, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις.
Αυτό είχε ως συνέπεια ο ένας εκ των δύο βασικών αιμοδοτών του ετήσιου εγχώριου ΑΕΠ στη χώρα μας να υποστεί τη μεγαλύτερη καθίζηση όλων των εποχών, αφού επί της ουσίας έβαλε λουκέτο σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.
Άλλωστε οι τουριστικές ροές στην Ελλάδα, αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο εκδημδενίστηκαν εξ αιτίας του κορωνοϊου.
Δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι, αεροπορικοί κολοσσοί είτε πτώχευσαν είτε προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων, ξενοδοχειακοί και τουριστικοι όμιλοι μαζί με τομείς των ΜΜΜ κατέρρευσαν.
Μπροστά στο ανυπολόγιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος και χάρη στην ύφεση που εμφάνισε το τελευταίο χρονικό διάστημα η φονική πανδημία στην Ευρώπη, η ΕΕ πήρε τη μεγάλη απόφαση να ανοίξει εκ νέου τα σύνορα όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών της, αλλά και σε επιλεγμένες τρίτες χώρες, εξαιρώντας όμως μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία κ.α.
Έτσι και η Ελλάδα από σήμερα πρώτη Ιουλίου είνα πανέτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες από τα 27 κράτη της ΕΕ και τις Τρίτες Χώρες ου περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα.
Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών ( η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο):
Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα (θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας).
Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.
Πτήσεις:
Από την 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας. Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.
Χερσαία σημεία εισόδου:
Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους (βλ. σημείο 1).
Θαλάσσιες πύλες εισόδου:
Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.
Μέτρα πρόληψης – έλεγχοι στα σημεία εισόδου:
Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.
Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων.
naftemporiki.gr