Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι εταίροι συμφώνησαν σε μια ακατανόητη αύξηση φόρων

Ως «μανούβρα πολιτικής επιβίωσης και παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία» χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, στην Αθήνα, ενώ καταλόγισε στους εταίρους ότι συμφώνησαν «σε μια ακατανόητη αύξηση φόρων».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα «γύρισε τουλάχιστον τρία χρόνια πίσω», χρόνος που, όπως είπε, «κοστίζει 21 δισ. ΑΕΠ για τη διετία 2015-16». «Πληρώνουμε τον λογαριασμό ενός ποδηλάτη που σταμάτησε να ποδηλατεί στον ανήφορο» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση.

Ως «μεγαλύτερη ζημιά», ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τον «κλονισμό στην εμπιστοσύνη πολιτών και επενδυτών στην αξιοπιστία της χώρας». Εν συνεχεία, ανέφερε ότι το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης «βασίζεται στην αύξηση κάθε είδους φόρου» και, απευθυνόμενος στους εταίρους, είπε ότι συμφώνησαν «σε μια ακατανόητη αύξηση των φόρων αντί μιας λελογισμένης μείωσης δαπανών». «Αν αυτή η φορολογική πολιτική όμως δεν πετύχει, και είναι δεδομένο, θα σημάνει περισσότερο κόστος», σημείωσε.​

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι πρώτο μέλημα της Ν.Δ. παραμένει «η δημιουργία πλούτου και όχι η μοιρασιά της φτώχειας». 

Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα, είπε πως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η Ευρώπη οφείλει να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη. «Χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό αφήγημα, που θα τονώσει την πίστη των πολιτών», πρόσθεσε. Παράλληλα, δήλωσε βέβαιος ότι και η Βρετανία και η Ευρώπη «θα βρεθούν από τη σωστή πλευρά της ιστορίας».

«Τσουνάμι του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού​​»

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «τσουνάμι αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού​​» και τόνισε ότι στην Ελλάδα «ζήσαμε πρώτοι την ανευθυνότητα ενός λαϊκίστικου μορφώματος που θρυμμάτισε την εύθραυστη σταθερότητα που είχαμε οικοδομήσει με θυσίες του ελληνικού λαού».

Ανέφερε επιπλέον ότι η Ελλάδα «αδυνατισμένη από τη δημοσιονομική προσαρμογή βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο από μια ανερμάτιστη πολιτική» και, σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ., υπογράμμισε ότι «το διαζύγιο με τον λαϊκισμό είναι οριστικό».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε επίσης ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έμεινε ατελές, ενώ πρόσθεσε ότι η δημιουργία του κοινού νομίσματος δεν συνοδεύτηκε από μεταρρυθμίσεις εμβάθυνσης της δημοσιονομικής πολίτικης.

«Οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% είναι ανέφικτοι»

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο φαύλος κύκλος δεν πρόκειται να σπάσει αν δεν γίνουν παράλληλα μεταρρυθμίσεις, τόσο στην πλευρά της προσφοράς, όσο και στην πλευρά της ζήτησης. Επιπλέον, χαρακτήρισε ανέφικτους τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. 

«Χρειάζονται 2% πλεονάσματα μετά το 2018: θα πρέπει να είναι εθνικός στόχος», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι αυτό θα δώσει περιθώριο για αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, που θα έχει πολλαπλασιαστικό θετικό αποτέλεσμα. Είπε επίσης ότι θα είναι έτσι ευκολότερη η εφαρμογή δύσκολων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι «μόνο μια πραγματικά φιλομεταρρυθμιστική κυβέρνηση μπορεί να εμπεδώσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», ενώ στάθηκε στην ανάγκη προσέγγισης του ευρωπαϊκού μέσου όρου επενδύσεων, στο 20% του ΑΕΠ. Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, τις περιέγραψε ως «την πιο γρήγορη μηχανή προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα αυτή τη στιγμή». 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι χρεός της Ν.Δ. είναι «να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στη μετά λαϊκισμού εποχή». «Χρειάζεται να αποδραματοποιήσουμε την πολιτική. Να την επαναφέρουμε σε συνθήκες κανονικότητας. Και τότε θα έχουμε κάνει το σημαντικότερο βήμα», συμπλήρωσε.