Skip to main content

Υπόθεση Noor 1: Τι απάντησε ο Ν. Σαντορινιός σε ερώτηση για τον υπάλληλο του Λιμενικού

Τη διαβεβαίωση ότι η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας θα χορηγήσει αμέσως και πλήρως όσα στοιχεία τυχόν ζητηθούν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σχετικά με το ζήτημα των ενεργειών του αξιωματικού του Λιμενικού στην υπόθεση με τον κρατούμενο Γιαννουσάκη έδωσε ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρου Παπαθεοδώρου. Είπε ακόμη ότι εφόσον κατά τη διάρκεια της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης από την εισαγγελική έρευνα προκύψει η αναγκαιότητα για πειθαρχικό έλεγχο του Λιμενικού, τότε θα παραγγελθεί άμεσα.

O κ. Παπαθεοδώρου κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για αδράνεια να εκκινήσει τη διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου εναντίον στελέχους του, που, όπως είπε, φέρεται να εκβίαζε τον ισοβίτη για υπόθεση ναρκωτικών.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως, σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο που διέρρευσε, φέρεται ο ανθυπασπιστής του Λιμενικού Σώματος, κ. Χριστοφορίδης, να συνομιλεί με τον κρατούμενο Γιαννουσάκη, να επιχειρεί να εμπλέξει συγκεκριμένο επιχειρηματία σε υπόθεση ναρκωτικών και να προτρέπει ανοιχτά τον κρατούμενο να καταθέσει εις βάρος του λέγοντας ταυτοχρόνως ότι θα υπάρχουν ανταλλάγματα που θα ελάφρυναν την ποινική του κατάσταση.

Όπως είπε, ο κ. Παπαθεοδώρου, ακούγεται να λέει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κ. Καμμένο τον οποίο ενημερώνει για την υπόθεση, και φαίνεται ότι βρίσκεται σε επικοινωνία και με την εισαγγελέα κ. Τζίβα, με την οποία φέρεται να κανόνισε μέσω του κ. Καμμένου να επισκεφτεί τον κρατούμενο για τη λήψη κατάθεσης κι άλλων στοιχείων σχετικών με την κατάθεση. Σύμφωνα πάντα με τα όσα είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο ανακριτικός υπάλληλος φέρεται να υπόσχεται να μεσολαβήσει για να τύχει των ευεργετημάτων του νόμου, αν καταθέσει στην κατεύθυνση που ο ίδιος θέλει και υπόσχεται παρέμβασή του στο Εφετείο αναστολών, ενώ διατείνεται ότι αν λάβει αυτός την κατάθεση του κρατουμένου θα πάει αυτός στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοντονή.

Ο ερωτών βουλευτής ρώτησε τον κ. Σαντορινιό: Με τίνος εντολή ενεπλάκη ο υπαξιωματικός στην όλη υπόθεση, από πότε ενημερώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και αφότου ενημερώθηκε, ποια πειθαρχική διαδικασία κίνησε εναντίον του και από πότε; 

Ν. Σαντορινιός: Ουδείς μπορεί να έχει γνώση πλην του Δικαστηρίου

Απαντώντας, ο αρμόδιος υφυπουργός επικαλέστηκε τον κώδικα ναρκωτικών, που προβλέπει ότι για τις εκθέσεις ένορκης εξέτασης μάρτυρος -οι οποίες στέλνονται προς τον εποπτεύοντα εισαγγελέα Εφετών- λαμβάνουν γνώση μόνον τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου ή Δικαστηρίου, τα οποία εξετάζουν αυτεπαγγέλτως τη χορήγηση ή μη των προβλεπόμενων ευεργετημάτων του νόμου.

«Βάσει αυτής δεν μπορεί να έχει κανείς άλλος γνώση, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να γίνει η ανάκριση, εξήγησε ο κ. Σαντορινιός. Πρόσθεσε ότι μετά τη μήνυση του συγκεκριμένου επιχειρηματία (σ.σ. Ευ. Μαρινάκη) ο Άρειος Πάγος έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση, η οποία εκτελείται από εισαγγελέα Εφετών, η ηγεσία του υπουργείου εγγυάται ότι όσα στοιχεία ζητηθούν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, θα χορηγηθούν άμεσα και πλήρως. Εφόσον δε, κατά τη διάρκεια της δικαστικής διερεύνησης προκύψει η αναγκαιότητα για πειθαρχικό έλεγχο, τότε θα παραγγελθεί άμεσα, ενώ, αν διαπιστωθεί, από τη δικαστική έρευνα, οποιαδήποτε πειθαρχική παράβαση, αυτή θα ελεγχθεί άμεσα.

Ακόμη ο κ. Σαντορινιός ρώτησε τον κ. Παπαθεοδώρου αν πιστεύει ότι μια ένορκη διοικητική εξέταση θα μπορέσει να δώσει στοιχεία τέτοια και περισσότερα από τον εισαγγελέα εφετών.

Θ. Παπαθεοδώρου: Γιατί δεν κινείτε την πειθαρχική έρευνα για τον υπαξιωματικό του Λιμενικού;

«Το γνωρίζω το ποινικό μέρος, εσάς η δουλειά σας είναι το πειθαρχικό μέρος της υπόθεσης, διότι ο κρατούμενος Γιαννουσάκης, καταθέτει ότι εκβιαζόταν και όλες οι καταθέσεις του διέρρευσαν από τον αξιωματικό κ. Χριστοφορίδη και πως προφανώς έδωσε την κατάθεσή του στον κ. Καμμένο. Αυτό είναι καταγγελία. Δεν έπρεπε να κληθεί και να εξετασθεί γι’ αυτή; Φέρεται δε, να είναι διαμεσολαβητής συμφερόντων που διαδραματίζει μεν κομβικό ρόλο στην υπόθεση, αλλά φέρεται να έχει σχέσεις όχι μόνο τηλεφωνικές (αλλά διά ζώσης και με μηνύματα) και με τον κρατούμενο και με την εισαγγελέα Τζίβα. Άρα το κρίσιμο είναι ότι από την 16η Μαΐου, ο Γιαννουσάκης έχει κάνει αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην οποία αναφέρεται ότι εκβιάζεται από τον Χριστοφορίδη», επανήλθε ο κ. Παπαθεοδώρου κατά τη δευτερολογία του.

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ συνέχισε θέτοντας το ερώτημα προς τον υπουργό: «Όταν λοιπόν, στο πλέον επίσημο όργανο της ποινικής διαδικασίας έχετε μια αναφορά για στέλεχος του υπουργείου ποια η είναι αντίδρασή σας; Κι αν δεν υπάρχει αντίδραση, το ερώτημα είναι ποιος σας κρατάει να κινήσετε την πειθαρχική έρευνα σε προκαταρκτικό επίπεδο, να μάθετε τι έγινε με τον υπαξιωματικό».

«Λυπάμαι γιατί η αδράνεια του υπουργείου σας, σας συμπεριλαμβάνει σε όλους αυτούς οι οποίοι ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα. Αν τον καλύπτετε, θα μοιραστείτε και τις ευθύνες αργότερα όταν η ποινική διαδικασία θα σας εγκαλέσει γι’ αυτό, διότι εδώ υπάρχει παρανομία και αδίκημα σε κακουργηματικό επίπεδο και αφορά την κατάχρηση εξουσίας», κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Άκριτη υιοθέτηση κατηγοριών»

Απαντώντας ο κ. Σαντορινιός έκανε χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» του κ. Παπαθεοδώρου «να υιοθετεί άκριτα μαρτυρίες και καταθέσεις και να μιλά για παράνομη δραστηριότητα». «Από πού προκύπτει και από ποια δικαστική έρευνα η παράνομη δραστηριότητα, μήπως από τηλεπαράθυρα;» ρώτησε ο υφυπουργός.

Ακόμη κατηγόρησε τον βουλευτή ότι υιοθετεί άκριτα κατηγορίες που εξετάζονται από εισαγγελέα Εφετών. 

«Και σας λέω, σε αντίθεση με ό,τι ενδεχομένως μπορεί να συμβαίνει τα προηγούμενα χρόνια, κάθε στοιχείο θα διατεθεί με κάθε λεπτομέρεια στη Δικαιοσύνη. Ξεκάθαρα. Και μου λέτε γιατί δεν κάνετε μια ένορκη διοικητική εξέταση; Ξέρετε πόσο χρόνο κρατάει; Και πολλές φορές μπορεί να είναι και παρελκυστική αυτή η διαδικασία» είπε ο κ. Σαντορινιός. Εξέφρασε δε τη λύπη του, «όχι μόνο για αυτά που είπε ο βουλευτής», αλλά για κείνα που δεν είπε και επισήμανε πως ο κ. Παπαθεοδώρου δεν είπε ότι η υπόθεση αυτή με το «Noor 1» είναι μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες του Λιμενικού και πως αυτός που κατηγορείται, ήταν ανάμεσα στα στελέχη που κατήγαγαν αυτή την επιτυχία.

«Τι έκανε μετά θα το δούμε, εγώ δεν αθωώνω κανέναν» τόνισε ο υφυπουργός και καταλόγισε στον ερωτώντα βουλευτή ότι αποσιωπά πως πρωτοδίκως «καταδικάστηκαν πρόσωπα που είναι φίλοι γνωστών μιντιακών» και πως δεν ανέφερε καν ότι η υπόθεση που ερευνά η εισαγγελέας Πειραιώς είναι σε εξέλιξη «και άρα οποιαδήποτε πληροφορία πρέπει να αξιολογηθεί».

Πηγή: ΑΜΠΕ