Οι σημερινές συναντήσεις ηγετών, λίγες ώρες πριν ανοίξει επίσημα η αυλαία της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Αμβούργο, θα μπορούσαν να είναι καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των διήμερων εργασιών της. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προγραμματίζει συνάντηση νωρίς το απόγευμα με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον ηγέτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παταγώδη αποτυχία τη G20.
Στόχος της είναι να βολιδοσκοπήσει θέσεις και διαθέσεις πριν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μιας από τις πιο δύσκολες συνόδους αυτού του επιπέδου των τελευταίων χρόνων.
Οι συζητήσεις της καγκελαρίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα επικεντρωθούν σε μια σειρά από θέματα, στα οποία ο Τραμπ έχει διαχωρίσει τη θέση του, όπως είναι το διεθνές εμπόριο και η συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.
Προειδοποιήσεις για το πνεύμα που θα κυριαρχήσει στις εργασίες της G20 έκανε ήδη ο Γίργκεν Χαρντ, συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο afp. Ο Χαρντ προειδοποίησε τις ΗΠΑ να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες. «Ο πρόεδρος Τραμπ ενεργοποιείται στην εύρεση διμερών λύσεων, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό δεν θα ωφελήσει τη χώρα του, οι ΗΠΑ είναι ισχυρές, όταν αποδίδουν μέσα σε πολυμερείς δομές όπως η G20 και δεν επιχειρούν μονομερείς ενέργειες», υπογράμμισε.
Σε σχέση με τη διαμάχη για την πολιτική σε σχέση με το παγκόσμιο εμπόριο ο Χαρντ εμφανίστηκε προσεκτικά αισιόδοξος. «Θεωρώ ότι θα κατορθώσουμε να εκπέμψουμε ένα καθαρό μήνυμα εναντίον του προστατευτισμού».
Ενάντια σε κάθε είδους προστατευτισμό τάχθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. «Έχω την πεποίθηση ότι μόνο οι ανοιχτές εμπορικές σχέσεις, βασισμένες σε κοινές νόρμες, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και τη συνεχή εξέλιξη των διμερών σχέσεων». Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του ως «συγκεκαλυμμένο προστατευτισμό».
Συμβιβαστική φόρμουλα για το κλίμα;
Στο πρόγραμμα διμερών συναντήσεων κορυφής της Μέρκελ στο Αμβούργο, συμπεριλαμβάνεται και αυτή με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Εκτός από το προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να θίξει και θέματα που βαραίνουν τις σχέσεις των δύο χωρών, όπως είναι ο εγκλεισμός στη φυλακή του Ντενίζ Γιτσέλ, τουρκικής καταγωγής ανταποκριτή της εφημερίδας die Welt στην Τουρκία, καθώς και οι σημερινές συλλήψεις στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας, μεταξύ αυτών και ενός Γερμανού υπηκόου.
Το διμερές κλίμα έχει βαρύνει ακόμη περισσότερο μετά από πρόσφατο αίτημα του Τούρκου πρόεδρου να απευθύνει ομιλία σε συμπατριώτες του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Αμβούργο – αίτημα που η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε. «Η Γερμανία αυτοκτονεί» ήταν το σχόλιο του Ταγίπ Ερντογάν.
Διμερείς συναντήσεις θα γίνουν και μεταξύ άλλων προέδρων και αρχηγών κυβερνήσεων. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters διαθέτει σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος της G20, σύμφωνα με το οποίο φαίνεται να έχει επιτευχθεί συμβιβαστική φόρμουλα σε ό,τι αφορά στη διένεξη για το κλίμα. Στο κείμενο με ημερομηνία 03.07 γίνεται από τη μια πλευρά αναφορά στο χάσμα με τις ΗΠΑ σε σχέση με τη Συμφωνία των Παρισίων για την Προστασία του Κλίματος και από την άλλη πλευρά εκφράζεται η δέσμευση και των 20 σε κοινές προσπάθειες για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.
Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. «Υπάρχουν πολλές επιλογές». Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ήδη τονίσει πάντως ότι δεν αναμένει από τον Ντόναλντ Τραμπ αλλαγή στάσης στο Αμβούργο.
Η απόφαση για το τελικό ανακοινωθέν θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα.