Skip to main content

Κατατέθηκε στο ΣτΕ το σχέδιο Π.Δ. για το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού

Κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. 

Στο σχέδιο Π.Δ. καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας σε:

  1. Φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού,
  2. Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού (ιδιώτες μη φαρμακοποιοί) και
  3. Συνεταιρισμούς μέλη της «Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας».

Σύμφωνα με το σχέδιο του Π.Δ., «κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ΄ ανώτερο όριο κατ΄ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι δέκα άδειες σε πανελλαδική κλίμακα».

Ειδικότερα, «για το έτος 2018 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρι οκτώ αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι εννέα και για το 2020 μέχρι δέκα αδειών στο ίδιο πρόσωπο».

Οι άδειες φαρμακείου  δεν χορηγούνται μόνο  σε Έλληνες, αλλά και  σε πολίτες  των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το περασμένο καλοκαίρι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε υπουργική απόφαση -η οποία προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, ότι μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%- κάνοντας δεκτές τις αιτήσεις του  Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης.

naftemporiki.gr