Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Βασική προτεραιότητα να σταθεί στα πόδια του ο χώρος της Υγείας

Ως μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την Υγεία, τομέας ο οποίος αποτέλεσε, όπως είπε, για χρόνια «πεδίο κατασπατάλησης πόρων και διαφθοράς».

Κατά την ομιλία του στο υπουργείο Υγείας, ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες» και ότι «η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι αυτή που θα θέλαμε» αν και, όπως είπε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Σημείωσε ακόμη ότι όταν η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία «η κατάσταση της δημόσιας Υγείας ήταν κάτι παραπάνω από κρίσιμη». Όπως ανέφερε αυτή «η κατάσταση της κατάρρευσης δεν οφειλόταν στις δρακόντιες μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά έγινε «σε μεγάλο βαθμό συνειδητή στοχοποίηση της δημόσιας υγείας με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές».  Επιλογές, που όπως είπε, υποστήριζαν ότι «ο καθολικός και δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας είναι αντίληψη ξεπερασμένη» και που είχαν στόχο «τη συρρίκνωση της δημόσιας περίθαλψης για να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα».

«Πολύ πριν την κρίση, η Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για την κατασπατάληση πόρων, για προκλητικές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προμηθειών, για βρώμικες συναλλαγές και αλισβερίσια. Μια διαρκής λεηλασία εξωφρενικής κλίμακας του δημόσιου συμφέροντος, με πρώτα θύματα τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Παρά τις δραματικές περικοπές που επιβλήθηκαν στον χώρο της Υγείας με τα μνημόνια, το πάρτι αυτό συνεχίστηκε κανονικότατα» έως τον Ιανουάριο του 2015, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «στόχος των μνημονιακών περικοπών τη περίοδο 2010-2014 δεν ήταν η αδιαφάνεια και η διαπλοκή, αλλά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας που συμπιέστηκε ακόμα περισσότερο». «Η συναλλαγή με συμφέροντα και η διαφθορά παρέμειναν ανέγγιχτες, αλλά οι ελλείψεις προσωπικού και βασικών υλικών πολλαπλασιάστηκαν, η ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους μεγάλωσε, τα νοσοκομεία μας οδηγήθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη» προκειμένου «να μεταμορφωθεί αυτή η εικόνα κατάρρευσης που παραλάβαμε». Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το προσωπικό των νοσοκομείων «δίνουν τιτάνιο αγώνα για να στήσουν τα δημόσια νοσοκομεία στα πόδια τους». «Τη μάχη αυτή θα τη στηρίξουμε και στο τέλος θα την κερδίσουμε» διαβεβαίωσε.

«Θετικός απολογισμός»

Έκανε επίσης λόγο για «θετικό απολογισμό» στις προτεραιότητες που έθεσε η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας και οι οποίες αφορούσαν:

  • Την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας με έμφαση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των πολιτών.
  • Την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με πόρους και προσωπικό.
  • Την εξάλειψη των χρόνιων στρεβλώσεων και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης στο φάρμακο και τις προμήθειες.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια για ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Επίσης τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου 2015-2018, έχουν στηριχτεί αθροιστικά, με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Δύσοσμες αποκαλύψεις»

Αναφέρθηκε ακόμη στη διερεύνηση «μεγάλων σκανδάλων στο χώρο της Υγείας» που είναι σε εξέλιξη στη Βουλή, «σκανδάλων που αφορούν την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη χρεοκοπία και την εκχώρηση του Ντυνάν, τις εκτεταμένες δωροδοκίες από την Novartis». Οι υποθέσεις αυτές, συμπλήρωσε, ζημίωσαν με τεράστια ποσά το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Και είναι πράγματι μεγάλη η ντροπή που αισθάνεται κανείς παρακολουθώντας τις αποκαλύψεις από τη πορεία της Εξεταστικής. Δύσοσμες αποκαλύψεις, ακόμα περισσότερο και από τους τόνους των σκουπιδιών που άρχισαν να μαζεύονται από χθες. Αυτά να δούμε πώς θα μαζευτούν…», σχολίασε. Όπως παρατήρησε, πρόκειται για αποκαλύψεις «που φανερώνουν τη φτήνια και τον ευτελισμό ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος που είχε μετατρέψει τη δημόσια υγεία σε πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων και διασπάθισης δημόσιου χρήματος», ένα πολιτικό σύστημα που «την ίδια στιγμή που βύθιζε το ΕΣΥ, φρόντιζε να βολεύει τους δικούς του ανθρώπους, να τρέφει αργόμισθους, να χρηματοδοτεί δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, να χαρίζει δημόσια νοσοκομεία σε ιδιώτες, ακόμη και να μη πληρώνει νοσήλια».

«239 Τοπικές Μονάδες Υγείας μέχρι το τέλος του 2017»

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι άμεσος στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2017 να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 περιοχές της χώρας.

Όπως διευκρίνισε, οι περιοχές αυτές έχουν επιλεγεί με κριτήριο τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες Υγείας και την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του τοπικού πληθυσμού. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσίπρας, για τη στελέχωση των δομών αυτών προκηρύσσονται άμεσα περισσότερες από 3.000 θέσεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, που είναι αναγκαίες σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Η συνολική εικόνα αυτή την ώρα είναι ότι από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ με περίπου 9.000 άτομα που έχουν αναλάβει υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «Από αυτούς οι 3.000 είναι μόνιμο προσωπικό και έχουν προκηρυχθεί είτε αναμένονται να προκηρυχθούν θέσεις γι’ άλλα περίπου 9.500 άτομα, εκ των οποίων οι περίπου 5.000 θα είναι μόνιμο προσωπικό (οι 2.000 αναμένεται να είναι γιατροί). Το νούμερο των 9.000 δεν σημαίνει ότι αυξήθηκαν 9.000 όσοι υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί είχαμε και κάποιες αποχωρήσεις, αλλά αντιστρέψαμε πλήρως τη ροπή που ήταν για τέσσερα χρόνια δραματική μείωση προσωπικού και για πρώτη φορά από το 2015 και μετά έχουμε αύξηση του προσωπικού» είπε.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη 790 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, με προτεραιότητα στη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Επισήμανε ότι την περασμένη Τετάρτη υπογράφηκε από τον υπουργό, η έγκριση για την προκήρυξη των θέσεων αυτών από τα νοσοκομεία και πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουν προκηρυχθεί όλες οι θέσεις.

Σημείωσε επιπλέον ότι δρομολογείται η παράταση της θητείας περίπου 1.500 επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο. Πρόκειται, είπε, για προσωπικό που καλύπτει ζωτικές ανάγκες στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας και ότι ήδη προετοιμάζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική φαρμάκου, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι ήδη δημιουργήθηκε μια επιτροπή η οποία θα αξιολογεί τα καινοτόμα φάρμακα όχι με δημοσιονομικά κριτήρια, αλλά με κριτήριο το τι πραγματικά χρειάζεται ο ασθενής και δεσμεύθηκε ότι δεν θα λείψει κανένα φάρμακό από κανέναν.

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΒ μίλησε για ριζική αναβάθμιση στις αεροδιακομιδές και την πρόσληψη 186 διασωστών, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού των 90 νέων ασθενοφόρων στα οποία έρχονται να προστεθούν 143 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και άλλα 30 που δωρίζονται από τον αγωγό TAP.

Αναφέρθηκε ακόμη στην εισαγωγή της ιατρικής κάνναβης στη φαρέτρα των γιατρών, στην αναβάθμιση του Κέντρου Αιμοδοσίας, στα νέα μέτρα εξυγίανσης για τα ιατρικά συνέδρια και την εξυγίανση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συνθήματα και πανό από μέλη της ΠΟΕΔΗΝ

Σημειώνεται ότι κατά την άφιξη του κ. Τσίπρα στο υπουργείο συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται απέναντι από το υπουργείο Υγείας, φώναξαν συνθήματα, ενώ ανήρτησαν και πανό σε μπαλκόνι.

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι «κάποιοι βολεμένοι συνδικαλιστές που είχαν μάθει να συγκυβερνούν και στη ρεμούλα δεν μπορούν πλέον να κάνουν συγκέντρωση παρά μόνο σε μπαλκόνια παρακείμενων πολυκατοικιών».