Skip to main content

Βουλή: Κόντρα για την αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ – Οι θέσεις των κομμάτων

Εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ωστόσο, δεν έλειψαν οι διαφωνίες για τη συμφωνία.

Υπέρ τάχθηκαν η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε να παγώσει η συμφωνία μέχρις ότου «οι ΗΠΑ ρητά και κατηγορηματικά και δεσμευτικά να στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνης», επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Επιφύλαξη δήλωσε και η Ελληνική Λύση. Κατά της Συμφωνίας τάχθηκε το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Ειδικότερα, ο εισηγητής της Ν.Δ., Ανδρέας Νικολακόπουλος, τόνισε πως με την Κύρωση του σχετικού Πρωτοκόλλου υπάρχει πλέον μια συμφωνία που εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής αναβάθμισης και της θεσμικής ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ

Όπως επεσήμανε ο κ. Νικολακόπουλος, πρόκειται για επικαιροποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που είχε υπογραφεί το 1990, με 8ετή ισχύ και δυνατότητα ετήσιας ανανέωσής της, από τότε και μετά. «Λόγω της παρέλευσης του χρόνου και της αλλαγής της κατάστασης ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, η συμφωνία του 1990 χρήζει επικαιροποίησης. Στόχος είναι να αποτυπώνει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αμυντική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ, καθότι, βάσει τεχνικών διευθετήσεων, είχαν ήδη αναπτυχθεί σε διάφορες βάσεις νέες μορφές αμυντικής συνεργασίας», τόνισε.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. εξήγησε ότι το πρωτόκολλο συνεργασίας προβλέπει δύο βασικές κατηγορίες νέων ρυθμίσεων, δηλαδή «αφενός διαγράφονται πολλές τοποθεσίες και εγκαταστάσεις που εδώ και χρόνια δεν υφίσταται αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αφετέρου προβλέπονται δραστηριότητες και χρήση εγκαταστάσεων στις οποίες έχει αναπτυχθεί αμυντική συνεργασία, ειδικότερα τα 3 τελευταία χρόνια, και συνεπώς κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθούν στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται σχετικά με την τελική στάση που θα κρατήσει για την Ολομέλεια. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει την αναγκαιότητα να μην επιδειχθεί σπουδή για την κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά η κυβέρνηση να τηρήσει στάση επιφύλαξης, με δεδομένα όλα όσα συντελούνται στις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.

«Όταν μια κυρίαρχη χώρα παραχωρεί διευκολύνσεις σε μια άλλη χώρα, αυτό δεν πρέπει να αποτυπώνει ούτε κατ’ υπόνοια ζήτημα σχέσης υποτέλειας ή ανισοτιμίας. Η αμοιβαιότητα είναι απαραίτητη και δεν είναι ζήτημα αφηρημένο και οι όροι καθορίζονται με βάση της εξελίξεις», είπε ο κ. Δρίτσας και πρόσθεσε ότι η παραχώρηση διευκολύνσεων πρέπει να θέτει κάποιους στόχους. «Στην περίπτωσή μας, ήταν στόχος η ειρήνη. Η δική μας κυβέρνηση προχώρησε στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, με τρόπο ώστε να παραμείνει ο κανόνας της ετήσιας επανεξέτασης και επαναβεβαίωσης. Ακριβώς επειδή στην περιοχή μας υπάρχει ρευστότητα, και πολλά πράγματα επανακαθορίζονται, δείχνει πόσο εύστοχη ήταν η βούληση της δικής μας κυβέρνησης για ετήσια επανεξέταση. Επίσης, κατοχυρώθηκε η διοίκηση να είναι στα χέρια των ελληνικών στρατιωτικών αρχών», σημείωσε για να συμπληρώσει: «Έγκαιρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανταποκριθούν με αμοιβαιότητα, δεν θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή το πρωτόκολλο, πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Δεν το έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ήταν λάθος. Η σπουδή που εκδηλώνεται αυτήν τη στιγμή δεν είναι ό,τι το καλύτερο».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, εξάλλου, ότι εκκρεμεί η συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εμπλακούμε σε κλιμακούμενες εντάσεις και η χώρα μας, από χώρα λύσης να γίνει χώρα-μέρος του προβλήματος. Να ακυρωθεί κάθε σκέψη σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας και για τη στάση του κόμματός του στο πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας επισήμανε: «Επιφυλασσόμαστε. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες όπου και οι ΗΠΑ ρητά και κατηγορηματικά και δεσμευτικά να στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνης».

Υπέρ της συμφωνίας τοποθετήθηκε το Κίνημα Αλλαγής, κατά τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, αφήνοντας όμως αιχμές.

«Δώσαμε γη και ύδωρ στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και πήραμε ένα μεγάλο “εύγε”. Το Κίνημα Αλλαγής, με αίσθημα ευθύνης, θα ψηφίσει τη συμφωνία παρά τα όποια προβλήματά της. Δεν θα ακολουθήσουμε τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σοβαρό κράτος οφείλει να διατηρεί την αξιοπιστία του, τώρα όπου οι αναταράξεις στην περιοχή μας είναι μεγάλες και μεταβαλλόμενες», είπε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Φραγγίδης και προσέθεσε: «Ερχόμαστε να ψηφίσουμε μια αμυντική συνεργασία η οποία προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και υπογράφηκε από τη σημερινή, μετά βαΐων και κλάδων. Η συμφωνία επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα, με τη συμφωνία του 1990, είχε παραλάβει δωρεάν, από τις ΗΠΑ, 84 μαχητικά αεροσκάφη, 4 αντιτορπιλικά, 6 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. «Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι αντίστοιχο και ενώ ο ελληνικός στόλος έχει ανάγκη από πλοία με ικανότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, τα οποία θα διόρθωναν τη σημερινή ανισορροπία στη Μεσόγειο και το Αιγαίο», παρατήρησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής που επέμεινε ότι η συμφωνία δίνει «γη και ύδωρ».

Κατά της Συμφωνίας τάχθηκε το ΚΚΕ και ζήτησε την απόσυρσή της διότι είναι πολύ επικίνδυνη και μετατρέπει τη χώρα σε «πολεμικό ορμητήριο, βάζοντας τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία των εγκληματικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, υπονομεύοντας την αποστολή τους». Κατά της συμφωνίας τάχθηκε και το ΜέΡΑ25, ζητώντας η Ελλάδα να αποσυνδεθεί από τον μιλιταρισμό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ